Eğitim faaliyetlerinin çalışan memnuniyetine etkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma
The effect of training activities on employee satisfaction: A research in the banking sector
- Tez No: 751073
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim Faaliyetleri, Çalışan Memnuniyeti, Motivasyon Teorileri, Bankacılık, Education, Training Activities, Employee Satisfaction, Motivation Theories, Banking
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Eğitim kavramı, ihtiyaç veya istekler doğrultusunda ortaya çıkan, gelişimi destekleyen ve öğretici olma amacı taşıyan faaliyetler bütünü olarak ele alınabilir. Günümüzde kurumlar, hem yapılarını hem de kalifiye insan gücünü bir adım öteye götürebilmek, çevre veya sektörleri genelinde oluşan gelişim ve değişimlere ayak uydurabilmek adına, çalışanlarına yaptıkları eğitim yatırımlarını önemsemektedir. Çalışan memnuniyeti kavramı ise; insanların bulundukları kurumdan ve kurumun sağladığı imkânlardan ne derece memnun olduklarını ifade etmektedir. Kurumlar; çalışanların beklentilerini anlayabilmek, sahip oldukları memnuniyetsizlikleri fark edebilmek, değişim gerektiren konuları saptamak ve genel çerçevede kurumu geleceğe taşıyabilmek adına belirli zamanlarda memnuniyet anketleri yoluyla, analizler yapmaktadırlar. Bu çalışmanın birinci bölümünde, eğitim kavramı, önemi, faydaları, amacı, ilkeleri ve eğitim faaliyetlerinin yürütülmesini sağlayan tüm süreçler hakkında bilgiler yer almaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde; yukarıda da ifade edilen, çalışan memnuniyeti kavramı üzerinde durulmuş; çalışan memnuniyetini etkileyen faktörler, çalışan memnuniyetinin ölçülmesi ve motivasyon kuramları ele alınmıştır. Bankacılık sektörü, hem yoğun ve sistemli eğitim programlarının uygulandığı, hem de çalışan memnuniyeti ölçümlerinin her yıl tekrarlandığı büyük ölçekli nadir bir sektördür. Yukarıda ifade edildiği üzere, araştırmanın bankacılık sektöründe yürütülmesinin temel nedeni, iki değişkenle ilişkili bir örneklemi içermesi ve bu örneklemin objektif bir değerleme yapma potansiyelinin başka sektörlere göre daha yüksek olmasıdır. Bu araştırmanın gerçekleştirildiği Artvin ili genelinde, banka çalışanı sayısı 514'tür. Araştırma kapsamında, ana kütleye anketler dağıtılmış, 175 kişiden dönüş alınmış ve 167 adet anketin araştırma analizine uygun olduğu görülmüştür. Oluşturulan hipotezler, korelasyon ve regresyon analizleri de dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırmanın yöntemine ilişkin bilgiler üçüncü bölümde, yapılan analizlere ait bulgular ise çalışmanın dördüncü bölümünde yer almaktadır. Araştırmanın sonuç kısmında, hipotez testi bulguları literatürdeki bulgularla karşılaştırılmış, benzerlikler ve farklılıklar çeşitli yönleriyle irdelenmiş, yapılan araştırma ve sonrasında alanda yapılacak araştırmalara ilişkin önerilerle çalışma sonlandırılmıştır. Araştırma neticesinde, bankacılık sektöründe gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinin çalışan memnuniyeti ile anlamlı bir ilişkisi olduğu, örgütlerin sağladığı eğitimlerin çalışan memnuniyeti üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Aynı zamanda çalışanların eğitime ilişkin algılamalarının yaş, medeni durum, eğitim durumu ve çalışma süresi demografik değişkenlerine göre; memnuniyetlerinin ise yaş ve çalışma süresine göre farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The education can be considered as a set of activities that arise in line with needs or desires, support development and aim to be instructive. The institutions care about the training investments they make for their employees in order to take both their structures and qualified manpower one step further, and to keep up with the developments and changes in the environment or sectors. The concept of employee satisfaction means how satisfied people are with the institution they work for and the opportunities provided by the institution. Institutions make analyzes through satisfaction surveys at certain times in order to understand the expectations of the employees, to notice the dissatisfaction, to identify the issues that require change and to move the institution forward in general terms. The first part of this study includes information about the concept of education, the importance of education, its benefits, purpose, principles and all the processes that ensure the execution of educational activities.In the second part of the study, as stated above, the concept of employee satisfaction is emphasized; the factors affecting employee satisfaction, measurement of employee satisfaction and motivation theories are discussed. The banking sector is one of the rare large-scale sectors where intensive and systematic training programs are carried out and employee satisfaction measurements are made annually. As stated above, the main reason for conducting the research in the banking sector is that it contains a sample related to two variables and this sample has a higher potential to make an objective valuation compared to other sectors. n Artvin province, where this research was carried out, the number of bank employees is 514. Within the scope of the research, questionnaires were distributed to the main mass, 175 people were returned and 167 questionnaires were found to be suitable for research analysis. The hypotheses created were analyzed by various methods, including correlation and regression analyses. The information about the method of the research is in the third section, and the findings of the analyzes are in the fourth section of the study. In the conclusion part of the study, the findings of the hypothesis test were compared with the findings in the literature, the similarities and differences were examined in various aspects and the study was completed with recommendations for further research in this area. As a result of the research, it was concluded that the training activities carried out in the banking sector have a significant relationship with employee satisfaction and that the trainings provided by the organizations have a positive and meaningful effect on employee satisfaction. At the same time, employees perceptions of education according to age, marital status, education status and working time demographic variables; satisfaction was observed to differ according to age and working time.