Remote work from the eyes of remote workers: Understanding the changing nature of work in the 21st century
Uzaktan çalışanların gözünden uzaktan çalışma: 21. yüzyılda işin değişen doğasını anlamak
- Tez No: 752093
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NEDİM KARAKAYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Çalışma ve Toplum, Uzaktan Çalışma, Dijitalleşme, Sosyal Teori, Temellendirilmiş Kuram, Work And Society, Remote Work, Digitalisation, Social Theory, Grounded Theory
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma bir emek süreci olarak uzaktan çalışmayı, uzaktan çalışanların çalışma dolayımı ile toplumsal yaşamı ve kendilerini anlamlandırma süreçleri çerçevesinde inceler. Bu doğrultuda uzaktan çalışma deneyiminin, 21. Yüzyılda çalışmanın değişen doğası bağlamında kavramsallaştırılmasına katkıda bulunmayı hedefler. Böylece tez şu araştırma sorusunu sorar:“Uzaktan çalışma, çalışmanın anlamını uzaktan çalışanlar için nasıl dönüştürmektedir?”Bu soru, Türkiye'de yaşayan uzaktan çalışanların çalışma deneyimlerinin araştırılması yoluyla incelenecektir. Bu doğrultuda modern ve çağdaş sosyal teoride işin anlamının ve işin dijitalleşmesi hakkındaki tartışmaların eleştirel incelemesi sunulacaktır. Bu tezde, uzaktan çalışanların deneyimleri temel veri kabul edilmiş ve 'temellendirilmiş kuram' ilkelerinden esinlenilerek analiz edilmiştir. Bu yöntemsel çerçeveye dayanarak, Türkiye'deki uzaktan çalışanlar ile 18 adet derinlemesine görüşme yapılmıştır. Katılımcılar arasında, işin dijitalleşmesi bağlamında uzaktan çalışmaya elverişli olan çeşitli sektörlerde serbest çalışan, tam zamanlı sözleşmeli çalışan ve kendi işinin sahibi olan çalışanlar bulunmaktadır. Sonuç olarak bu çalışmada uzaktan çalışmanın, yaygın bir şekilde söylendiği üzere, negatif çalışma koşullarından tamamen özgürleşmeye olanak sağlamadığı gibi basitçe uzaktan çalışanların kendi kontrolleri dışındaki sömürü ilişkilerinin pasif mağdurları olduğunun da söylenemeyeceği iddia edilmektedir. Bundan ziyade, uzaktan çalışanların 21. Yüzyılın özgün koşullarında kendilerince 'daha iyi' yaşam ve çalışma koşulları kurma arzusu ile kendilerini mevcut sosyal ve ekonomik koşullardan özgürleştirme çabası içinde oldukları iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines remote work as a labour process in which remote workers make sense of social life and themselves through their work. In this regard, it aims to contribute to the conceptualisation of remote work in the context of the changing nature of work in the 21st century. More specifically, this study asks the following question:“How and under what conditions does remote work transform the meaning of work for remote workers?”This question will be explored through an examination of the working experiences of remote workers in Turkey. With this aim in mind, a critical examination of the meaning of work in modern and contemporary social theory, as well as the recent discussions on the digitalization of work will be provided. In this thesis, the experiences of remote workers are obtained as the main data of the study which is analysed by adopting a methodology inspired by 'grounded theory' approach. Under this methodological framework, 18 in-depth interviews were conducted with remote workers in Turkey. Among the interviewees, there are freelancers, full-time employees and business owners working in sectors that are suitable for remote work in terms of the digitalizability of the work. In the end, this study argues that remote work does not enable a full emancipation from negative work conditions as is widely argued; however, it is also not possible to say that remote workers are simply the passive sufferers of relations of exploitation beyond their control. Rather, it is argued that remote workers are engaged in an attempt to liberate themselves from the existing social and economic conditions with a desire to construct what they consider to be 'better' living and working conditions for themselves under the unique circumstances of the 21st century.