The impact of Covid-19 on online business: The role of consumer behaviour
Covid-19'un çevrimiçi iş üzerindeki etkisi: Tüketici davranışının rolü
  1. Tez No: 752185
  2. Yazar: SAMI HAMAD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TARANA AZIMOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kovid-19, Çevrimiçi iş, Pandemi, Algılanan risk, tüketici satın alma davranışı, COVID-19, E-Commerce, Pandemic, Perceived risk, Consumer buying behavior
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana, çevrimiçi işletmelerin sayısında büyük bir artış oldu. Bu yükseliş, COVID19 pandemisinin tüm geleneksel iş süreçlerinde ve finansal işlemlerde neden olduğu aksaklıklar tarafından tetiklendi. Ulusal kapanmalar ve sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle çevrimiçi işletmelerin geleneksel işletmelerin yerini almaya başladığı Türkiye'de de durum farklı değildi. Bu yeni gerçeklik, müşterileri çevrimiçi ve İnternet platformlarına güvenmek için satın alma davranışlarını değiştirmeye zorladı. Yeni davranış değişikliği, işletmelerin yakın zamanda başlattığı ve gelirlerinin çoğunu çevrimiçi satışlardan sağlayan çok sayıda çevrimiçi vitrin sayesinde kolaylaştırıldı. Bu araştırma, COVID-19'un Türkiye'deki çevrimiçi iş uygulamaları ve müşteri davranışları üzerindeki etkisini süreç, yatırım ve finansal riskler tarafından yönlendirilerek araştırmayı amaçlamaktadır. 332 Türk müşteriye dağıtılan çevrimiçi bir anket kullanılarak nicel olarak araştırılan, ana bileşen olarak kabul teorisini içeren bir araştırma modeli geliştirilmiştir. Toplanan veriler SPSS yazılımı kullanılarak analiz edildi ve bulgular COVID-19'un yalnızca çevrimiçi işletmeler üzerinde değil, aynı zamanda Türkiye'deki müşterilerin satın alma davranışları üzerinde de önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor. Çevrimiçi işletmelerin ayrıca, kilitlenmeler sırasında, gelir kayıplarına ve operasyonlarını sürdürmek için kaynak kıtlığına neden olan tutarsız hammadde tedariki gibi zorluklarla karşı karşıya kaldıkları tespit edildi. Araştırma, işletmelerin mevcut ve gelecekteki müşterilerin satın alma davranışlarındaki radikal değişimle başa çıkmak için modern teknolojileri kullanarak çevrimiçi perakende ortamlarını geliştirmelerini önerdi.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of the COVID-19 pandemic, there was a huge rise in the number of e-Commercees. This rise was triggered by the disruptions caused by COVID19 pandemic for all traditional business operations and financial transactions. The situation was not different in Turkiye where e-Commercees started to replace traditional ones due to national closures and lockdowns. Such new reality forced customers to change their purchasing behaviour to rely on online and Internet platforms. The new behavioural shift was facilitated by the high number of online storefronts that businesses have recently launched, driving the majority of their revenues via online sales. This research aims to investigate the impact of COVID-19 on e-Commerce practises and customer behaviour in Turkiye, moderated by process, investment and financial risks. A research model was developed that includes the theory of acceptance as a major component, which was quantitatively investigated using an online questionnaire distributed on 332 Turkish customers. The collected data was analysed using SPSS software, and findings show that COVID-19 has a significant influence, not only on e-Commercees, but also on the purchasing behaviour of customers in Turkiye. E-Commercees were also found to face challenges during lockdowns such as inconsistent supplies of raw materials, which causes them revenue losses and resource scarcity to pursue their operations. The research recommended that businesses should enhance their online retail environments using modern technologies to cope with the radical shift in the purchasing behaviour of current and future customers.