Penetran keratoplasti (PK) ve derin ön lameller keratoplasti (DALK) ile tedavi edilen stromal distrofi olgularının uzun dönem sonuçlarının incelenmesi
Evaluation of long-term results of stromal dystrophy cases treated with penetrating keratoplasty (PK) and deep anterior lamellar keratoplasty (DALK)
  1. Tez No: 752502
  2. Yazar: SELVA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ŞEVKİ ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Lameller keratoplasti, penetran keratoplasti, speküler mikroskopi, stromal distrofi, Lamellar keratoplasty, penetrating keratoplasty, specular microscopy, stromal dystrophy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: PK ve DALK ile tedavi edilen stromal distrofi olgularının uzun dönem sonuçlarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya 72 hastanın 111 gözü dahil edilmiştir. Lattice korneal stromal distrofili 48 gözün 22'si PK, 26'sı DALK; granüler korneal stromal distrofili 27 gözün 15'i PK, 12'si DALK ve maküler korneal stromal distrofili 36 gözün 16'sı PK, 20'si DALK teknikleri ile ameliyat edilmiştir. Postoperatif komplikasyonlar, 1. yıl ve 10.yıl sonrası BCVA değerleri, endotel hücre yoğunluğu ve nüks gelişimi değerlendirilmiştir. Bulgular: Her grupta 10.yıl BCVA değerlerinin 1. yıl BCVA değerlerine göre anlamlı derecede düşük olduğu görülmektedir. (p0,05) Gruplar arasında ECD değerleri bakımından anlamlı farklılık görülmektedir. (p0,05) İstatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte en yüksek nüks oranının %40,9 ile L-PK grubunda olduğu görülmektedir. G-PK, G-DALK, M-PK VE M-DALK gruplarında benzer nüks oranları bulunmuştur. (p>0,05) Bunun yanı sıra, gruplar ile komplikasyon oluşma sıklığı arasında da anlamlı bir ilişki görülmemektedir. (p>0,05) İstatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte en yüksek komplikasyon görülme oranının %37,5 ile M-PK grubunda olduğu görülmektedir. Çalışmaya dahil edilen 111 gözün 33'ünde (%29,73) komplikasyon geliştiği görülmektedir. Gelişen komplikasyon türlerine bakıldığında, en sık gelişen komplikasyonun katarakt olduğu (%33,3), ikincinin ise glokom olduğu (%30,3) tespit edilmiştir. Sonuç: Korneal stromal distrofi olgularında PK ve DALK cerrahileri sonrası uzun dönem takip değerlendirmesinde benzer sonuçlar elde edilmiştir. DALK ameliyatı, uzun dönemde endotel yetmezliği ile greft reddi riskini en aza indirmekte, gözün yapısal bütünlüğünü korumaktadır. Bu nedenle, eşlik eden endotel tutulumu olmayan kornea stromal distrofi hastalarında DALK cerrahisi uygulanabilir bir cerrahi seçenektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It was aimed to evaluate the long-term outcomes of stromal dystrophy cases treated with PK and DALK. Materials and Methods: 111 eyes of 72 patients were included in the study. Among 48 eyes with Lattice corneal stromal dystrophy, 22 were operated with PK, 26 were operated with DALK; 15 of 27 eyes with granular corneal stromal dystrophy were operated with PK, 12 with DALK and 16 of 36 eyes with macular corneal stromal dystrophy were operated with PK and 20 with DALK techniques. Postoperative complications, first and tenth year BCVA values, endothelial cell density and recurrence were evaluated. Results: The 10th year BCVA values in each group were significantly lower than the 1st year BCVA values. (p0.05) There is a significant difference between the groups in terms of ECD values. (p0.05) Although not statistically significant, the highest recurrence rate was seen in the L-PK group with 40.9%. Similar recurrence rates were found in the G-PK, G-DALK, M-PK, and M DALK groups. (p>0.05) In addition, there is no significant relationship between the groups and the incidence of complications. (p>0.05) Although not statistically significant, the highest complication rate was seen in the M-PK group with 37.5%. Complications were observed in 33 (29.73%) of the 111 eyes included in the study. Considering the types of complications, it was found that the most common complication was cataract (33.3%), and the second one was glaucoma (30.3%). Conclusion: Similar results were obtained in the long-term follow-up evaluation after PK and DALK surgeries in patients with corneal stromal dystrophies. DALK surgery minimizes the risk of graft failure and endothelial rejection, and preserves the structural integrity of the eye. Therefore, DALK surgery is a viable surgical option in patients with corneal stromal dystrophy without accompanying endothelial involvement.