Sosyal bilgiler öğretmenlerinin pedagojik okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi
Determination of pedagogical literacy levels of social studies teachers
  1. Tez No: 754409
  2. Yazar: NURSENEM ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DANYAL TEKDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pedagoji, Okuryazarlık, Pedagojik Okuryazarlık, Öğretmen, Beceri, Pedagogy, Literacy, Pedagogical Literacy, Teacher, Skill
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma ile Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin pedagojik okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin pedagojik okuryazarlıkları, cinsiyet, çalışma yılı ve görev yapılan okulun bulunduğu yerleşim birimi değişkenleri açısından değerlendirilip anlamlı farkların oluşup oluşmadığı incelenmiştir. Nicel bir çalışma olan bu araştırmada tarama deseni kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılında Türkiye'nin çeşitli illerinde görev yapan Sosyal Bilgiler öğretmenleri oluşturmaktadır. Çalışmada 257 öğretmenin görüşüne başvurulmuştur. Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin pedagojik okuryazarlıklarını belirlemeyi hedefleyen bu çalışmada“Pedagojik Okuryazarlık Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin betimsel istatistik hesaplamaları, t testi ve tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Yapılan değerlendirmelerden sonra Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin pedagojik okuryazarlık düzeylerinin cinsiyet ve çalışma yılı değişkenlerine göre farklılaştığı ancak görev yapılan okulun bulunduğu yerleşim birimi değişkenine göre ise anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With this study, it was aimed to determine the pedagogical literacy levels of Social Studies teachers. In the study, the pedagogical literacy of Social Studies teachers was evaluated in terms of gender, working year and the location of the school where they worked, and it was examined whether there were significant differences. In this research, which is a quantitative study, descriptive design was used. The universe of the study consists of Social Studies teachers working in various provinces of Turkey in the 2021-2022 Academic Year. In the study, the opinions of 257 teachers were consulted. In this study, which aims to determine the pedagogical literacy of Social Studies teachers, the“Pedagogical Literacy Scale”was used. Descriptive statistical calculations, t-test and one-way analysis of variance of the obtained data were performed. After the evaluations, it was determined that the pedagogical literacy levels of Social Studies teachers differed according to the variables of gender and working year, but did not show a significant difference according to the settlement variable of the school where they worked.