COVİD-19 pandemi sürecinde yoğun bakım hemşirelerinin deneyimleri: nitel bir çalışma
Experiences of intensive care nurses during the COVİD-19 pandemic: A qualitative study
  1. Tez No: 754816
  2. Yazar: EBRU İLGEZDİ DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım Hemşiresi, Pandemi, COVID-19, Kişisel Koruyucu Ekipman, Intensive Care Nurse, Pandemic, COVID-19, Personal Protective Equipment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu araştırma, COVID-19 pandemi sürecinde daha öncesinde pandemi deneyimi olmayan yoğun bakım hemşirelerinin deneyimlerinin incelenmesi amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseninde yapılan bu araştırmanın evrenini İstanbul ilinde bulunan bir şehir hastanesinin COVID-19 yoğun bakım ünitesinde en az 1 yıl süreyle COVID-19 hastalarına bakım veren 17 yoğun bakım hemşiresi oluşturdu. Veriler, literatür taraması ve uzman görüşü alınarak oluşturulan 'Yapılandırılmamış Soru Formu' ile 04.03.2022 ve 04.05.2022 tarihleri arasında pandemi koşullarına uyularak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Görüşmeler ses kayıt cihazına kaydedilerek temalar oluşturuldu ve değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların 12'sinin 25-30 yaş aralığında olup, 13'ünün kadın, 15'inin lisans mezunu olduğu belirlendi. Pandemi sürecinde yoğun bakım hemşirelerinin tükenmişlik, korku ve yorgunluk yaşadıkları saptandı. Hemşirelerin; eleman yetersizliği, kişisel koruyucu ekipman kullanım zorluğu ve hastalarla teması azaltma stratejilerinden dolayı hemşirelik bakımlarında eksiklikler yaşadıkları tespit edildi. Kişisel koruyucu ekipman kullanımı ve eksikliği nedeniyle sorunlar yaşadıkları saptandı. Pandemi döneminde hemşirelerin toplum tarafından kahraman olarak görülmelerinin hemşireleri mutlu ettiği belirlendi. Daha önce pandemi yaşamayan yoğun bakım hemşirelerine COVID-19 pandemisinin, mesleki açıdan gelecek için tecrübe olacağı tespit edildi. Pandemi sonrasında toplumun hemşirelik mesleğine karşı bakış açısının değişmesi ve hemşirelerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi adına beklentilerin olduğu tespit edildi. Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre, COVID-19 yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin ilk defa pandemi yaşaması, eleman eksikliği ve zorlu koşullar nedenleriyle fiziksel ve psikolojik olarak yıpranmış oldukları belirlendi. Nitelikli yoğun bakım hemşire sayılarının arttırılması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, stres ile baş etmeleri için destek sağlanması, eğitimlerin devamlı hale getirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the experiences of intensive care nurses who had no previous pandemic experience during the COVID-19 pandemic. Materials and Methods: The population of this research, which was conducted in a phenomenological design, which is one of the qualitative research methods, consisted of 17 intensive care nurses who gave care to COVID-19 patients for at least 1 year in the COVID-19 intensive care unit of a city hospital in Istanbul. The data were collected by face-to-face interview method in accordance with the pandemic conditions between 04.03.2022 and 04.05.2022 with the“Unstructured Questionnaire”, which was created by taking the literature review and expert opinion. The interviews were recorded on a voice recorder, and themes were created and evaluated. Results: It was determined that 12 of the participants were between the ages of 25-30, 13 of them were women and 15 of them were undergraduate graduates. It was determined that intensive care nurses experienced burnout, fear and fatigue during the pandemic process. It was determined that the nurses experienced deficiencies in their nursing care due to lack of personnel, difficulty in using personal protective equipment and strategies to reduce contact with patients. It was determined that they had problems due to the use and lack of personal protective equipment. It was determined that the nurses being seen as heroes by the society during the pandemic period made the nurses happy. It has been determined that the COVID-19 pandemic will be an experience for the future professionally for intensive care nurses who have not experienced a pandemic before. It has been determined that there are expectations after the pandemic in order to change the perspective of the society towards the nursing profession and to improve the working conditions of nurses. Conclusion: According to the results of the research, it was determined that the nurses working in the COVID-19 intensive care units were physically and psychologically worn out due to experiencing the pandemic for the first time, lack of personel and harsh conditions. It is recommended to increase the number of qualified intensive care nurses, to improve working conditions, to provide support for them to cope with stress, and to make trainings continuous.