Üniversite öğrencilerinin teknoloji bağımlılıklarının akademik erteleme davranışları üzerine etkisi
The effect of university students ' technology addictions on academic deferral behavior
  1. Tez No: 755242
  2. Yazar: HALİME DOĞAN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSEDDİN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Bağımlılığı, Akademik Erteleme, Üniversite Öğrencileri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Teknolojinin hızla geliştiği ve gelişmeye devam ettiği günümüzde bireylerde teknoloji bağımlılığı da hızla artmaktadır. Teknoloji bağımlılığı bireylerde birçok olumsuz etkiye neden olmaktadır. Bu etkilerden biri de akademik ertelemedir. Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin teknoloji bağımlılıklarını ve akademik ertemle davranışlarını çeşitli değişkenler açısından incelemek ve teknoloji bağımlılıklarının akademik erteleme davranışları üzerine etkisini betimlemektir. Araştırmanın evreni Necmettin Erbakan Üniversitesi öğrencileridir. Araştırmaya 281 öğrenci katılmıştır. Araştırma da kullanılan veriler 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda üniversite öğrencilerinin teknoloji bağımlılıkları ve akademik erteleme davranışları orta düzeyde bulunmuştur. Teknoloji bağımlılığı incelendiğinde cinsiyet ve sınıf faktörü açısından fark yoktur. Fakülte faktörü açısından incelendiğinde ise; teknoloji bağımlılığı ölçeğinin alt boyutlu olan“düşük benlik algısı”boyutunun Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören öğrencilerde, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi'nde öğrenim gören öğrencilerden daha yüksek olduğu bulunmuştur. Akademik erteleme davranışı incelendiğinde cinsiyet ve sınıf faktörü açısından fark bulunmamıştır. Fakülte değişkeni açısından incelendiğinde akademik erteleme ölçeğinden aldıkları puanlar incelendiğinde ise;“akademik erteleme”ve“”öğretmene karşı olumsuz algı“”boyutunun Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören öğrencilerde Eğitim Fakültesi ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi'nde öğrenim gören öğrencilere göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Teknoloji bağımlılığının akademik ertelemenin anlamlı bir yordayıcısı olduğu saptamıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world where technology develops and continues to develop rapidly, technology addiction is increasing rapidly in individuals. Technology addiction causes many negative effects on individuals. One of these effects is academic procrastination. The aim of this study is to examine technology addictions and academic procrastination behaviors of university students in terms of various variables and to describe the effect of technology addictions on academic procrastination behaviors. The population of the research is Necmettin Erbakan University students. The data used in the research were collected in the spring term of the 2020-2021 academic year. As a result of the research, technology addictions and academic procrastination behaviors of university students were found to be moderate. When technology addiction is examined, there is no difference in terms of gender and class factor. When examined in terms of the faculty factor; it was found that the“low self-perception”dimension, which is the sub-dimension of the technology addiction scale, was higher in the students studying at the Faculty of Education than the students studying in the Faculty of Social and Human Sciences. When academic procrastination behavior was examined, no difference was found in terms of gender and class factor. When they are examined in terms of the faculty variable, when the scores they get from the academic procrastination scale are examined; It was concluded that the dimensions of“academic procrastination”and“negative perception towards the teacher”were higher in the students studying at the Faculty of Medicine than the students studying in the Faculty of Education and the Faculty of Social and Human Sciences. it was determined that technology addiction is a significant predictor of academic procrastination