Türk masallarında imtihan motifi -Az Gittik Uz Gittik ve Zaman Zaman İçinde-
Test motif in Turkish fairy tales -Az Gittik Uz Gittik and Zaman Zaman İçinde-
  1. Tez No: 756486
  2. Yazar: ŞADİYE ERDİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÖZCAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Masal, imtihan, motif
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Tarihin çok eski çağlarından bu yana sözlü gelenek içerisinde gelişip zenginleşerek günümüze ulaşan masallar, hem milli hem de evrensel ögeler taşıyan önemli anlatılardır. Masallar ortaya çıktığı toplumdan izler taşımış, bunu sonraki nesillere ve diğer toplumlara aktarmada başarılı olmuştur. Türk masallarında yer alan imtihan motiflerinin tespit edildiği bu çalışma, bu alanda yapılan diğer çalışmalar gibi Türk halk kültürü araştırmalarına hizmet edecek bir çalışma olacaktır.“Türk Masallarında İmtihan Motifi-Az Gittik Uz Gittik ve Zaman Zaman İçinde-”adlı çalışma özet, önsöz, giriş, sonuç ve kaynakça haricinde üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın“Masal Kavramı”adlı birinci bölümünde; masal nedir, masalların kaynakları, masalların tasnifi, masallar üzerine yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın“Motif Kavramı”adlı ikinci bölümünde ise motif terimi ile ilgili bilgiler, motif üzerine yapılan çalışmalar verildikten sonra imtihan motifi tanımı yapılmış ve ardından Stith Thompson'un belirlediği“Motif Indeks Of Folk Literature”adlı eserinde yer verdiği imtihan motifi ana başlıkları sıralanmıştır. Üçüncü bölümde ise incelediğimiz“Az Gittik Uz Gittik”ve“Zaman Zaman İçinde”kitaplarındaki toplam yetmiş masalın adları numaralandırılarak verilmiştir. Ardından Stith Thompson'un belirlediği“Motif Indeks Of Folk Literature”adlı eserinde yer verdiği imtihan motifi ana ve alt başlıklar halinde sıralanmıştır. Sonrasında incelenen masallarda tespit edilen imtihan motifleri Stith Thompson'un belirlediği sıralama ile verilmiştir. Tespit edilen her imtihan motifiyle ilgili kısa bir açıklama yapılmıştır. Tespit edilen motiflerin diğer anlatı türlerinde görülen örnekleri de verilmeye çalışılmıştır.“Sonuç”adını taşıyan bölümde, inceleme bütünüyle ele alınmış, inceleme hakkında bir değerlendirme yapılmıştır.“Kaynaklar”bölümünde, incelemeye konu olan yazılı kaynaklar alfabetik sıra ile verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The fairy tales that have developed and enriched in oral tradition since the very ancient times of history are important narratives that carry both national and universal elements. The fairy tales have carried traces from the society in which they emerged and succeeded in transferring it to the next generations and other societies. This study, where the test motifs in Turkish fairy tales are identified, will be a study that will serve Turkish Folk Culture Research, such as other studies. The study titled Test Motif in Turkish Tales consists of three parts except for preface, entrance, results and bibliography. In the first part of the study titled“Fairy Tale Concept; What is a fairy tale, the sources of fairy tales, the classification of fairy tales, the studies on fairy tales and the historical-geographical method. In the second part of the ”Motif Concept“, the information about the term motif was given after the studies on the motif and the examination of the examination was made and then the main headings of the test motif in his work in Folk Literature, which is determined by Stith Thompson, were listed. Pertev Naili Boratav's Az Gittik Uz Gittik and Zaman Zaman İçinde the names of a total of seventy fairy tales in his books, which we examined in the third chapter titled ”The Test Motif in Turkish Tales“, are numbered and given. The test motifs identified in the fairy tales examined afterwards are given in the order determined by Stith Thompson. A brief explanation has been given about each identified test motive. Examples of the identified motifs seen in other narrative genres have also been tried to be given. In the section called ”Conclusion“, the review was discussed in its entirety, an assessment was made about the review. In the ”Sources" section, the written sources that are the subject of the review are given in alphabetical order. KeyWords: Folktale, test, motif