Sabit protetik restorasyonlarda kullanılan farklı içerikli CAD/CAM yüksek performans polimerleri ile indirekt kompozit veneer materyali arasındaki makaslama bağlanma dayanımının incelenmesi
Evaluation of shear bond strength between CAD/CAM HİGH performance polymers with different contents used in fixed prosthetic restorations and indirect composite veneer material
- Tez No: 757139
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH DEMİRCİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ NUMAN TATAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Fiberle güçlendirilmiş kompozit rezin, İndirekt kompozit rezin, Makaslama bağlanma dayanımı, PEEK, PEKK, Fiber reinforced composite resin, Indirect composite resin, Shear bond strength, PEEK, PEKK
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sabit protetik restorasyonlarda kullanılan farklı içerikli CAD/CAM yüksek performans polimerlerin farklı adeziv sistemler kullanılarak rezin kompozit ile makaslama bağlanma dayanımının araştırılmasıdır. Materyal ve Metot:160 adet numune Polietereterketon (PEEK), Polieterketonketon (PEKK), fiberle güçlendirilmiş kompozit (FRC) ve yüksek etkili polimer kompozit (CO) CAD/CAM disklerinden üretilerek 4 gruba ayrıldı. Bu gruplar 4 farklı adeziv alt grubuna (Visiolink (VL), Single bond (SB), G premio bond (GP), Optibond (OP)) randemize şekilde ayrıldı.(n=10) Kumlama yüzey işlemi öncesi ve sonrasında, AFM ile yüzey taraması ve profilometre ile yüzey pürüzlülük ölçümleri yapıldı. Her bir numunenin 5 mm çapında 2 mm yüksekliğinde indirekt kompozit veneer materyali ile olan makaslama bağlanma dayanımı Universal test cihazı ile test edildi. Kırılma öncesi ve sonrası olmak üzere tüm örneklere taramalı elektron mikroskopunda (SEM), enerji dağıtıcı X-ışını (EDX) analizleri yapıldı. Test sonrası başarısızlık tipleri SEM, EDX ve analitik haritalama ile belirlendi. Elde edilen veriler one way Anova ve Tukey HSD istatistik testleriyle analiz edildi. Bulgular: Tüm gruplar içerisinde en yüksek makaslama bağlanma dayanımı değerleri OP uygulanmış rezin içerikli CO (20.28±2.08 MPa) ve FRC (18.88±3.09 MPa) alt yapılarda, en düşük değerler ise GP uygulanan PEEK(10.33±2.47 MPa) materyalinde gözlemlendi. Uygulanan bondlar içerisinde en yüksek bağlanma dayanımı değerlerinin; PEEK ve PEKK örnekler için SB grubunda, kompozit polimeri gruplar olan FRC ve CO için ise OP grubu adezivlerde olduğu söylenebilir. Tüm alt yapı ve adeziv sistemlerin bağlanma dayanımı klinik kullanım değeri 10 MPa üzerinde bulunmuştur. Sonuç: Tüm alt yapı materyalleri ve bond sistemleri klinik açıdan kullanılabilir bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the shear bond strength of CAD/CAM high performance polymers with different contents used in fixed prosthetic restorations with resin composite using different adhesive systems. Materials and Methods: 160 specimens were produced from Polyetheretherketone (PEEK), Polyetherketoneketone (PEKK), fiber reinforced composite (FRC) and high-impact polymer composite (CO) CAD/CAM discs and divided into 4 groups. These groups were divided into 4 different adhesive subgroups (Visiolink (Bredent), Single bond (3M), G premio bond (GC), Optibond (Kerr)) into randomized groups. (n=10) Before and after the sandblasting surface treatment, surface scanning with AFM and surface roughness measurements were made with a profilometer. The shear bond strength of each sample with 5mm diameter and 2mm high indirect composite veneer material was tested with the Universal testing device. Energy Dispersive X-Ray (EDX)analyzes were performed on all samples under a scanning electron microscope (SEM), both before and after fracture. Post-test failure types were determined by SEM, EDX, and analytical mapping. Obtained data were analyzed with One way Anova and Tukey HSD statistical tests. Results: Among all groups, the highest shear bond strength values were observed in OP applied resin containing CO (20.28±2.08 MPa) and FRC (18.88±3.09 MPa) substructures, while the lowest values were observed in PEEK (10.33±2.47 MPa) material with GP adhesive. The highest bond strength values among the applied bonds; It can be said that there are adhesives in the SB group for PEEK and PEKK samples, and OP group adhesives for the composite polymer groups FRC and CO. The bond strength of all infrastructure and adhesive systems was found to be above 10 MPa for clinical use. Conclusion: All infrastructure materials and bond systems were found to be clinically usable.