Üniversite öğrencilerinin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları ile anksiyete bozukluğu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between university students' attitudes to healthy nutrition and anxiety disorder
- Tez No: 757602
- Danışmanlar: DR. İREM ÖZAY ARANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlar, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Üniversite Öğrencisi, Attitudes towards healthy eating, generalized anxiety disorder, university student
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Üniversite öğrencilerinin gençlik döneminde oluşları ve farklı bir ortama adaptasyon süreci sağlıklı beslenme alışkanlıklarını, yeme tutumlarını genel olarak olumsuz etkilemektedir. Dünya genelinde ruhsal bozukluklar arasında en sık karşılaşılan anksiyete bozuklukları üniversitede öğrenim gören öğrencileri de etkilemektedir. Bu çalışma, Artvin Çoruh Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik ve Hemşirelik bölümleri lisans öğrencilerinde görülen yaygın anksiyete bozukluğunun sağlıklı beslenme tutum farklılıklarına etkisinin saptanması amacıyla, Ocak-Nisan 2021 tarihleri aralığında gerçekleştirilmiştir. Beslenme ve Diyetetik bölümü ve Hemşirelik bölümünde öğrenim gören toplam 274 öğrenciye internet ortamında anket yöntemiyle ulaşılıp, bilgiler toplanmıştır. Non-parametrik analizlerden iki parametreli kategorik değişkenlerin ölçek puanlarıyla karşılaştırılmasında Mann Whitney U, üç ve üzeri parametreli kategorik değişkenlerin ölçek puanlarıyla karşılaştırılmasında ise Kruskal Wallis H testinden faydalanılmıştır. Bulgular değerlendirildiğinde öğrencilerin Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlar Ölçeği (SBİTÖ) 'nden aldıkları ortalama toplam puan 76,17±9,13'tir. Ölçeğe göre 64-84 arası puan yüksek düzeyde sağlık beslenmeye ilişkin tutuma sahip olduduğunu ifade etmektedir. Buna göre öğrencilerin ortalama olarak yüksek düzeyde sağlıklı beslenmeye ilişkin tutuma sahip olduğu saptanmıştır. Olumlu Beslenme Alışkanlıkları alt boyutu ile Yaygın Anksiyete Bozukluğu-7 (YAB-7) testi sonuçlarına göre olumlu beslenme alışkanlığı ile yaygın anksiyete bozukluğu arasında düşük seviyede negatif yönlü bir ilişki söz konusudur (p0,05). Buna göre çalışmaya katılan öğrenclerin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları ile yaygın anksiyete bozukluğu arasında negatif veya pozitif bir ilişki olduğu görülmemiştir. Öğrencilerinin akademik başarılarını etkileyebilecek bir durum olduğu göz önünde bulundurularak, sağlıkı beslenme alışkanlıklarının geliştitirilmesi hedeflenmeli ve ayrıca üniversite öğrencileri arasında sık görülen anksiyete durumunun sağlıklı beslenme tutumuna etkisini araştıran çalışmalar daha geniş kapsamlı olarak gerçekleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Being in the youth period of life span and the process of adaptation to a different environment affect the healthy eating habits and eating attitudes of university students negatively in general. Anxiety disorders, which are the most common mental disorders worldwide, also affect university students. . The study was carried out between January-April 2021 to determine the effect of generalized anxiety disorder, which is observed in undergraduate students of Nutrition & Dietetics and Nursing Departments at Artvin Çoruh University, on healthy eating attitude differences. A total of 274 students studying in the Department of Nutrition & Dietetics and Department of Nursing were contacted and information was collected online by questionnaire method. Among the non-parametric analyses, Mann Whitney U test was used to compare two-parameter categorical variables with scale scores, and Kruskal Wallis H test was used to compare categorical variables with three or more parameters with scale scores. When the findings were evaluated, the average total score obtained by the students from the Attitude Scale for Healthy Nutrition (ASHN) scale was 76.17±9.13. According to the scale, a score between 64 and 84 points out having a high level of attitude towards health and nutrition. Accordingly, it was determined that the students, on average, had a high level of attitude towards healthy eating. According to the results of Positive Eating Habits sub-dimension and Generalized Anxiety Disorder-7 (GAD-7) test, there is a low negative correlation between positive eating habits and generalized anxiety disorder (p0.05). Accordingly, there was no negative or positive relationship between participants' attitudes towards healthy eating and generalized anxiety disorders. Considering that it is a situation that may affect the academic achievement of students, it should be aimed to develop healthy eating habits, and further studies investigating the effect of anxiety, which is common among university students, on healthy eating attitudes should be carried out more comprehensively.