Nazal polip dokusunda Nrf-2/Keap1 yolağının araştırılması
An investigation of Nrf-2/Keap1 pathway in nasal polyp tissue
- Tez No: 757734
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ SEMİH MUMBUÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Gsk-3ß, Keap 1, Malondialdehit, Nazal Polip, NRF2 Peroksinitri, Oksidatif, Gsk-3ß, Keap 1, Malondialdehyde, Nasal Polyp, NRF2 Peroxynitrite, Oxidative Stress
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Nazal Polipler; sebebi tam bilinmeyen multifaktöriyel, mukozal inflamasyon zemininde nazal kaviteye doğru büyüyen benign mukozal lezyonlardır. Bu çalışmada oksidatif stres ile nazal polip arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla Nrf2, Keap1, GSK-3ß, peroksinitrit ve malondialdehitin biyokimyasal belirteçler olarak kullanılıp kullanılamayacağını görmek ve nihayetinde nazal polip etyopatogenezi hakkında bilgimizi artıracak yeni farmakoterapötik yaklaşımların geliştirilmesi için literatüre katkıda bulunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalında Şubat-Eylül 2022 tarihleri arasında çalışma koşularını sağlayan 12-65 yaş arası nazal polip nedeniyle ameliyat edilen 49 ve kontrol grubu olarak septoplasti ameliyatı olan 45, toplam 94 hasta çalışmaya dahil edildi. Vaka grubunda nazal polip ve kontrol grubunda alt konkadan alınan dokular biyokimya laboratuarında homojenize edilerek ELISA yöntemiyle çalışılarak; Nrf-2, Keap1, GSK-3ß, malondialdehit ve peroksinitrit düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda hipotezimizle uyumlu olarak istatistiksel olarak anlamlı çıkmasada Nrf2 düzeyi polip grubunda daha düşük, Keap1 ise daha yüksek saptandı. GSK-3β ise kronik rinosinüzit çalışmalarında artan seviyelerde görülmesine rağmen literatür bilgileri ile uyumsuz olarak, polip hastalarında istatistiksel olarak düşük saptandı. Bu sonuç GSK-3β ağının karmaşıklığından veya Keap1'in tek başına Nrf2 inhibisyonu için yeterliliğinden kaynaklanabilir. Oksidatif stresin göstergesi olan peroksinitrit ve malondialdehit düzeyleri ise literatür verileri ile uyumlu olarak yüksek bulunmuştur. Sonuç: Verilerimiz Nrf2, Keap1, GSK-3ß, MDA ve peroksinitritin nazal polip etyolojisinde rol alabileceği yönünde bazı kanıtlar oluşturmaktadır. Sonuç olarak, oksidatif stresin düzenlenmesinde merkezi bir rolü olan Nrf2 ve Nrf2 modülatürleri olan Keap1 ve GSK-3ß'nın, peroksinitrit ve malondialdehit ile birlikte NP patofizyolojisinde rol oynadığını düşünmekteyiz. Gelecekte yapılacak çalışmaların daha büyük ve iyi eşleşen bir popülasyonda tekrarlanması, fizyopatolojisinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak ve potansiyel tedaviler için yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Nasal Polyps are benign mucosal lesions with multifactorial causes of unknown origin that grow into the nasal cavity accompanied by mucosal inflammation. The present study aimed to investigate whether Nrf2, Keap1, GSK-3ß, Peroxynitrite, and Malondialdehyde could be used as biochemical markers in order to see the relationship between oxidative stress and nasal polyp and the etiology of nasal polyps, and to contribute to the literature for a better understanding of the inflammatory pathophysiology of the polyp and ultimately the development of new pharmacotherapeutic approaches. Materıal And Methods: A total of 94 patients aged between of 12 and 65 years, who received surgical operation for polyps (n=49, case group) and who underwent septoplasty (n=45, controls), between February and September 2022 at Department of Otorhinolaryngology, Faculty of Medicine, Gaziantep University were included in the study. Tissues taken from the polyp and the inferior turbinate in the case group and the control group, respectively, were homogenized at the biochemistry laboratory and investigated with the ELISA method with an aim to compare the Nrf-2, Keap1, GSK-3ß, malondialdehyde, and peroxynitrite levels. Results: Consistent with the study hypothesis, the Nrf2 level was lower and Keap1 was higher in the case group, albeit not statistically significant. Although increased levels of GSK-3β were reported by studies on chronic rhinosinusitis, it was statistically lower in patients polyps, inconsistent with the relevant literature. This might be associated with the complexity of the GSK-3β network or the adequacy of Keap1 alone for Nrf2 inhibition. Peroxynitrite and malondialdehyde levels, as indicators of oxidative stress, were high, consistent with the relevant literature. Conclusıon: The study data indicated certain evidence that Nrf2, Keap1, GSK-3ß, MDA, and peroxynitrite might have played a role in the etiology of nasal polyps. In conclusion, the study results suggested that Keap1 and GSK-3ß, the Nrf2 and Nrf2 modulators, which have a central role in the regulation of oxidative stress, played a role in the pathophysiology of nasal polyps in combination with peroxynitrite and malondialdehyde. Further studies with a larger and well-matched population would provide a better understanding of the pathophysiology of nasal polyps, providing guidance for potential treatments.