Eğitim örgütlerinde dijital liderlik ve örgütsel bilgelik ilişkisi
Digital leadership and organizational wisdom relationship in educational organizations
  1. Tez No: 759521
  2. Yazar: KAMURAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜYESSER CEYLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim örgütleri, Dijital liderlik, Örgütsel bilgelik, Educational organizations, Digital leadership, Organizational wisdom
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma eğitim örgütlerinin örgütsel bilgeliğe ulaşmasında dijital liderlik rolünün olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada birden fazla değişken arasındaki etkileşim belirlenmeye çalışıldığı için araştırma nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiş bir çalışmadır. Araştırma kapsamında dijital liderlik ve örgütsel bilgelik ölçeği geliştirme çalışması yapılmıştır. Dijital liderlik ölçeği dijital dönüşüm, dijitalleşme, uzaktan ve hibrit eğitim olmak üzere üç boyuttan oluşmaktadır. Örgütsel bilgelik ölçeği ise iletişim, proaktif yönetim anlayışı, okul iklimi, motivasyon ve etkili okul olmak üzere beş boyuttan oluşmaktadır. Araştırmanın evreni 2021-2022 Eğitim öğretim yılında Türkiye'de görev yapan 57104 okul müdüründen oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise 2021-2022 Eğitim öğretim yılında Türkiye'de görev yapan 605 okul müdüründen oluşmaktadır. Araştırmanın sonucunda hem dijital liderlik ve alt boyutlarında hem de örgütsel bilgelik ve alt boyutlarında cinsiyet, öğrenim durumu, çalışılan kademe, yöneticilikteki kıdem, Avrupa Birliği (AB) dijital yeterlik düzeyi demografik değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Çalışılan hizmet bölgesi demografik değişkenine göre ise örgütsel bilgeliğin iletişim ve proaktif yönetim anlayışı boyutlarında anlamlı bir farklılık oluştuğu belirlenmiştir. Dijital liderliğin eğitim örgütlerinin örgütsel bilgeliğini arttırmakta rolü olduğu ortaya konmuştur. Aynı zamanda dijital liderliğin örgütsel bilgeliğin proaktif yönetim anlayışı, motivasyon, okul iklimi ve etkili okul alt boyutlarında olumlu yönde rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine whether digital leadership has a role in reaching organizational wisdom of educational organizations. Since the research is trying to determine the interaction between more than one variable, the research is suitable for the correlational research model, which is one of the quantitative research models. Within the scope of the research, a digital leadership and organizational wisdom scale development study was conducted. The digital leadership scale consists of three dimensions: digital transformation, digitalization, distance and hybrid education. The organizational wisdom scale consists of five dimensions: communication, proactive management approach, school climate, motivation and effective school. The population of the research consists of 57104 school principals working in Turkey in 2021/2022 academic year. The sample of the research consists of 605 school principals working in Turkey in 2021/2022 academic year. As a result of the research, significant differences emerged in both digital leadership and its sub-dimensions and organizational wisdom and sub-dimensions according to gender, educational status, level of employment, seniority in management, EU digital competence level demographic variables. According to the demographic variable of the service region, it was determined that there was a significant difference in the dimensions of organizational wisdom, communication and proactive management understanding. It has been revealed that digital leadership has a role in increasing the organizational wisdom of educational organizations. At the same time, it has been determined that digital leadership has a positive role in the sub-dimensions of proactive management, motivation, school climate, and effective school.