Suça sosyolojik yaklaşımlarda mekan ve kent perspektifinde marjinallik: Damgalama teorisi ve Wacquant
Marginality in the perspective of space and city concepts in sociological approaches to crime: Labeling theory and Wacquant
  1. Tez No: 760054
  2. Yazar: RÜMEYSA TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: kentsel marjinallik, damgalama teorisi, Wacquant, mekânsal damgalama, urban marginality, labeling theory, Wacquant, territorial stigmatization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kriminoloji ve Ceza Adaleti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada kentsel mekanda farklılıkların ve ayrışmanın ilerlemesiyle ortaya çıkan kent marjinalliği kavramı açıklanmış, kent marjinalliği kavramının gelişimi incelenmiştir. Çalışmada suç olgusunu açıklarken kriminoloji disiplininde sosyal yapıların ve sosyal süreçlerin üzerinde duran sosyolojik yaklaşımlar içerisinde mekan ve kent kavramlarına nasıl yer verildiği, araştırmalarıyla sosyolojide mekânla ilgili tıkanıklıkları açan ve kent marjinalliğini etnografik gözlemleri ile geliştiren Wacquant'ın kentsel marjinalliğe dair açıklamaları ele alınmıştır. Mekan ve kent kavramları suça sosyolojik yaklaşımların neredeyse hepsinde yer almaktadır. Ancak sosyolojik yaklaşımların her biri, mekanı ve kenti farklı formlarda ele almış, mekanın ve kentin değişimi ile teorilerde bu kavramların ele alınışı da farklılık göstermiştir. Kentsel marjinallik kavramının açılımında ve kriminolojide bir yere oturtulmasında gerek sosyal yapı yaklaşımlarının gerek sosyal süreç yaklaşımlarının mekan ve kent bağlamında söyledikleri önem arz etmektedir. Çalışma kriminolojide sosyolojik yaklaşımlarda mekan ve kent kavramının nasıl yer aldığını betimleyen ve kent marjinalliğini bu betimlemelere göre değerlendirmeye çalışan teorik bir çalışmadır. Çalışma literatür taramasına dayalı betimsel içerik analizi yöntemi ile yürütülmüştür. Kentsel marjinallik açısından oldukça önemli olan damgalama kavramı kriminolojide suç teorilerinden damgalama teorisinde oldukça merkezde yer almaktadır. Ancak mekansal bağlamda marjinalliğin ortaya çıkışı ve bu marjinalliğin suç olgusu ile ilişkisi değerlendirildiğinde, kriminolojide damgalama kavramına daha geniş perspektiften bakan yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Wacquant'ın saha çalışmalarıyla ön plana çıkmış ve kentsel marjinallik açısından önemli bir kavram olan mekansal damgalama, kriminoloji disiplininde üzerinde durulması ve geliştirilmesi gereken bir kavramdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of urban marginality, which emerged with the progress of differences and segregation in urban space, is explained and the development of the urban marginality is examined. It has been tackled how the concept of space and city takes place in sociological approaches that emphasize social institutions and social processes in the discipline of criminology while explaining the phenomenon of crime. Wacquant, who opened the bottlenecks related to space in sociology with his researches and developed urban marginality with his ethnographic observations, and what he said about urban marginality are explained. The concepts of space and city are included in almost all sociological approaches to crime. However, each sociological approach has dealt with space and city in different forms, and the change of space and city and the tackling space and city in theories have also differed. In the expansion of the concept of urban marginality and its placement in criminology, it is important that both the social structural and social process approaches in the context of space and city. The study is a theoretical study that describes how the concept of space and city takes place in sociological approaches in criminology and tries to evaluate urban marginality according to these descriptions. The study was carried out with descriptive content analysis method based on literature review. The concept of stigma, which is very important in terms of urban marginality, is at the center of labeling theory, one of the crime theories in criminology. However, when the emergence of marginality in the spatial context and the relationship of this marginality with the phenomenon of crime are evaluated, approaches that look at the concept of stigmatization in criminology from a broader perspective are needed. Territorial stigmatization, which became visible with Wacquant's field studies and is an important concept in terms of urban marginality, is a concept that needs to be emphasized and developed in the discipline of criminology.