Türkçe ve Türk kültürü 8. seviye ders kitabındaki metinlerin dil becerilerine göre dağılımlarının incelenmesi
Examination of the distribution of the texts in the 8th level textbook of Turkish and Turkish culture according to language skills
- Tez No: 760484
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY KAYADİBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ana dili Türkçe eğitimi, iki dillilik, dört temel dil becerisi, Education of mother tongue Turkish, bilingualism, Turkish culture, four basic language skills, Turkish
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ana dili olarak Türkçe öğretiminde dört temel dil becerisinin eş zamanlı öğretilmesi gerekmektedir. Araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre; öğretim sürecine kılavuzluk eden bu temel ilke doğrultusunda temel dil becerilerinden dinleme/izleme ve konuşma becerisinin ihmal edilmiş olduğu, ana dili olarak Türkçe öğretiminin dil bilgisi öğretimi veya salt okuma becerisi gibi görüldüğü dikkat çekmektedir. Fakat son dönemde hazırlanan kaynaklar diğer teknolojik cihazlarla birlikte kullanılarak bu durumu telafi etmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ortak müfredat oluşturmak amacıyla kaynak kitaplar hazırlanmaktadır. Bu çalışmaya konu olan Türkçe ve Türk Kültürü adlı öğretim setinde dinleme/izleme ve okuma metinlerinin metin sayıları ve metin türleri incelenip değerlendirilmiştir. Konuşma ve yazma etkinliklerinin metin türlerine göre dağılımı incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini Talim ve Terbiye Kurulunun 15.05.2018 tarih ve 77 sayılı kararıyla 2019-2020 öğretim yılından başlamak üzere 5 (beş) yıl süreyle ders kitabı kabul edilen Türkçe ve Türk Kültürü 8 oluşturmaktadır. Hazırlanan kitabın etkinlik yapabilmek, konuşabilmek ve tartışabilmek, okuyabilmek, araştırma yapabilmek, yazı yazabilmek, boya/çizim yapabilmek, karekod takip ederek okuyabilmek, dinleyebilmek ve izleyebilmek gibi çağdaş özellikleri bulunmaktadır. Çalışmada adı geçen kitapta bulunan etkinlikler dört temel dil becerisinin kullanımı açısından incelenmiştir. Daha önce Türkçe ve Türk Kültürü 8 üzerine dört temel dil becerisinin incelemesi yapılmadığı için Türkçe eğitimi ve ana dili Türkçe öğretimi açısından önem arz etmektedir. Çalışma hem kitabın ilk kez belirtilen anlamda incelenmesi ve daha sonra hazırlanacak kaynaklar için fikir vermesi amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In teaching Turkish as a mother tongue, four basic skills should be taught simultaneously. In line with this basic principle that guides the teaching process, it is noteworthy that basic language skills are a neglected language skill, and teaching Turkish as a mother tongue is seen as grammar teaching or reading-only skills. However, the resources prepared recently are used together with other technological devices to compensate for this situation. Ministry of National Education in order to create a common curriculum. In the teaching set called Turkish and Turkish Culture, which is the subject of this study, listening, reading, writing and speaking texts; text numbers and text types were examined and evaluated. The sample of the study consists of Turkish and Turkish Culture 8, which was accepted as a textbook for 5 (five) years from the 2019-2020 academic year, with the decision of the Board of Education and Discipline, dated 15.05.2018 and numbered 77. The prepared book has contemporary features such as being able to do activities, talk and discuss, read, research, write, paint/draw, read by following the data matrix, listen and watch. The activities in the book mentioned in the study will be examined in terms of teaching four basic language skills. Since four basic language skills on Turkish and Turkish Culture 8 have not been examined before, it is important in terms of Turkish education and mother tongue Turkish teaching. The study has been prepared both to examine the book in the sense stated for the first time and to give an idea for the resources to be prepared later.