Neoadjuvan tedavi alan rektum kanserli hastalarda maspin ekspresyonunun progresyona etkisi
- Tez No: 761824
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİYE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: maspin, rektum kanseri, neoadjuvan kemoradyoterapi, maspin, rectal cancer, neoadjuvant chemoradiotherapy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kolorektal kanserler tüm dünyada 3. sıklıkta görülen malignitelerdir. Rektum kanserleri bu grubun 1/3'ünü oluşturmakta olup prognoz daha kötü seyretmektedir. Lokal ileri evre rektum kanseri tanılı hastalarda neoadjuvan tedavinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Hastalara verilen tedavi protokolleri bazen aynı olsa da yanıt oranları değişmektedir. Bu da yeni bir biyobelirteç arayışını ortaya çıkarmıştır. Çalışmamızda neoadjuvan tedavi alan rektum kanserli hastalarda maspinin etkisini incelemek istedik. Maspin, meme serin proteaz inhibitörü olarak bilinen çoğu dokuda tümör supressör protein olarak işlev gören bir proteindir. Normal meme miyoepitelyal hücrelerde, akciğerde, prostat, epidermiste bulunur. Nükleer, sitoplazmik ve hem nükleer hem sitoplazmik lokalizasyon gösterir. Apoptozis indüksiyonu, anjiyogenez inhibisiyonu, anti migrasyon, anti invazyon aktivitelerine sahiptir. Tümörün köken aldığı dokuya göre bazı çelişkili fonksiyonları da mevcuttur. Çalışmamıza merkezimizde takipli neoadjuvan tedavi alan rektum kanserli 60 hasta dahil edildi. Preoperatif biyopsi materyallerinde immunohistokimya boyama yöntemiyle maspin ekspresyonu çalışıldı. %10 ve üzeri boyama pozitif olarak kabul edildi. Çalışmamızın sonuçlarında 60 hastanın 25'inde nüks, 18'inde mortalite saptandı. Maspin boyanması pozitif olan 23 hasta ile DFS ve OS arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Nükleer maspin boyanan 5 hastanın 5'inde nüks saptandı ve DFS ile anlamlı bir ilişki görüldü ( p=0.002). Nükleer ve sitoplazmik maspin boyanma ile genel sağkalım arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Yapılan Kaplan Meier sağkalım analizlerinde maspin pozitif grupta daha düşük DFS ve daha yüksek OS görüldü ve ilişki anlamlı olarak saptanmadı. Sonuç olarak maspinin nükleer ekspresyonu daha fazla nüks ve daha düşük hastalıksız sağkalım süresi ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Maspinin çeşitli kanser tiplerine göre değişken yanıtları da göz önüne alındığında progresyona etkisini belirleyebilmek için daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancers are the third most common malignancies in the world. Rectal cancers constitute 1/3 of this group and the prognosis is worse. The importance of neoadjuvant therapy in patients with locally advanced rectal cancer is increasing day by day. Although the treatment protocols given to the patients are sometimes the same, response rates vary. This has led to the search for a new biomarker. In our study, we wanted to examine the effect of maspin in patients with rectal cancer who received neoadjuvant therapy. Maspin is a protein known as a mammary serine protease inhibitor that functions as a tumor suppressor protein in most tissues. It is found in normal breast myoepithelial cells, lung, prostate, epidermis. It shows nuclear, cytoplasmic and both nuclear and cytoplasmic localization. It has apoptosis induction, angiogenesis inhibition, anti migration, anti invasion activities. There are also some contradictory functions according to the tissue from which the tumor originates. In our study, 60 patients with rectal cancer who received follow-up neoadjuvant treatment in our center were included. Maspin expression was studied in preoperative biopsy materials by immunohistochemistry staining method. 10% or more staining was considered positive. In the results of our study, recurrence was found in 25 of 60 patients and mortality in 18 patients. No significant correlation was found between DFS and OS in 23 patients with positive maspin staining. Recurrence was detected in 5 of 5 patients with nuclear maspin staining, and a significant correlation was observed with DFS (p=0.002). No significant correlation was found between nuclear and cytoplasmic maspin staining and overall survival. In Kaplan Meier survival analyzes, lower DFS and higher OS were observed in the maspin positive group, and the relationship was not found to be significant. As a result, nuclear expression of maspin was found to be associated with more recurrence and lower disease-free survival. Considering the variable responses of maspin according to various cancer types, more clinical studies are needed to determine its effect on progression.