Cumhuriyet sonrası Türkiye'de konut mimarisinde kullanıcı istekleri ile tasarım ilkelerinin karşılaştırılması
- Tez No: 76292
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SARE SAHİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konut, Konut Tasarımı, Konut Üretimi, Türk Konutunun Gelişimi, Saraçoğlu Mahallesi, Varlık Mahallesi, Türk-iş Blokları, Maliye Blokları
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 323
Özet
CUMHURİYET SONRASI TÜRKİYE'DE, KONUT MİMARİSİNDE KULLANICI İSTEKLERİ İLE TASARIM İLKELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI (Yüksek Lisans Tezi) Engin BİLGİÇ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ağustos 1998 ÖZET Türk Konut mimarisinin bugünkü durumu incelendiğinde, genel olarak bir“konut sorunu”nun varlığı görülmektedir. Gerek bilimsel çevrelerde, gerekse devlet politikalarında bu sorunun teorik ve somut gelişimi detaylı olarak incelenirken, bulunan geniş çaplı çözüm önerileri, çoğu kez“konut edindirme sorunu”na bağlı olmuştur. Bu araştırmada sadece nicel değil, konut'un birey, tasarımcı ve üreticiye bağlı faktörlerle değişebilen niteliksel irdelemesi yapılmıştır. Araştırmada ilk bölümde konut, farklı bakış açılarıyla tanımlanarak mimari ilkeler doğrultusunda fonksiyon ve biçim gibi bileşenler irdelenmiştir. Sonraki bölümlerde sırasıyla, kullanıcı, mimar ve üretici faktörleri evrensel mimari ilkelere göre belirlenerek Cumhuriyet döneminden günümüze bu faktörlerdeki değişme ve gelişmeler ile, bileşenler arası ilişki ve etkileşim saptanmıştır. Sonuç bölümünde ise tüm veri ve saptamalar, model alanlar üzerinde somut temellere oturtularak, sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Bilim Kodu : 601.01.00
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF HOUSEHOLD DESIRES AND PLANNING PRINCIPLES IN RESIDENTIAL ARCHITECTURE, DURING POST REPUBLIC PERIOD IN TURKEY (M. Sc. Thesis) Engin BİLGİÇ GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY AUGUST 1998 ABSTRACT Today, when we look through the Architecture of Turkish Residences it is obvious that there is a problem which needs to be solved in Turkish residence. Nowadays scientists as well as politicians are trying to solve this problem both theoritically and practically,but the solutions generally depends house owning problems.In this study, we investigated both quantitative and qualitative factors which are examined according to individuals.architects and building constructors. In the first section of the thesis.house is defined in different views and with architectural principles it's components like functions and forms are searched. In the following sections individuals.architects and building constructors are defined in order, according to universal architectural principles. From the beginning of the republic period up to today, the changes and the developments in this factors and relationship between it's components, are determined. In conclusion the modelling of all verifies and observations are made and suggestions to the problems are clarified. Science code : 601.01.00 Key Words : House, Residential Planning, Turkish House Development, Saraçoğlu Ward, Varlık Ward, Türk-lş Apartments, Maliye Apartments. Page Number : 341 Adviser Assist. Prof. Dr. Sare SAHİL