Öfke ifade tarzının çocukluk çağı travmaları ve kültürlenme tutumları ile ilişkisi
The relationship of anger expression style with childhood traumas and acculturation attitude
  1. Tez No: 763220
  2. Yazar: EBRAR SULTAN GÜNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİSU NEHİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Kültürlenme Tutumları, Öfke İfade Tarzı, Acculturation Attitud, Childhood Traumas, Expressing Anger
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, üniversite eğitimi amacıyla İstanbul'a göç etmiş erişkin bireylerin öfke ifade tarzları ile çocukluk çağı travmaları ve kültürlenme tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek hedeflenmiştir. Çalışma İstanbul ilinde öğrenim gören 289 kadın ve 118 erkek olmak üzere toplamda 407 birey ile yürütülmüştür. Katılımcıların tamamına Kişisel Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Kültürlenme Tutumları Ölçeği ve Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS for Windows 24 programı kullanılmıştır. Eğitim durumları incelendiğinde katılımcıların çoğunluğunun yüksek lisans öğrencileri oluşturmaktadır. En az ön lisans öğrencilerinden katılımcı vardır. Kültürlenme tutumları ölçeğinin alt boyutu olan erime ortalama puanının beklenti düzeyine göre anlamlı farklılık gösterdiği, en yüksek erime puan ortalamalarının beklenti düzeyi çok fazla olanlarda, en düşük erime puan ortalamalarının beklenti düzeyi düşük olanlarda olduğu saptanmıştır. Elde edilen bu sonuçlara göre, gelmeden önce beklenti düzeyi çok fazla olanların; beklenti düzeyi biraz ve orta olanlar ile arasında anlamlı farklılık görülmezken, hiç beklentisi olmayanlar ve beklenti düzeyi fazla olanlar ile arasında anlamlı farklılık görülmüştür. Beklenti düzeyi çok fazla olanların, erime puanlarının diğer beklenti düzeylerine göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Araştırmada istatistiksel açıdan, çocukluk çağı travması ile öfke düzeyi arasında pozitif yönde bir ilişki, öfke içe atma arasında pozitif yönde bir ilişki, öfke dışa vurma arasında pozitif yönde bir ilişki, öfke kontrolü arasında negatif yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Diğer yandan çocukluk çağı travmasının öfke düzeyi, öfke dışa vurma ve öfke içe atmanın yordayıcısı olduğu ve pozitif yönde etkilediği; öfke kontrolünün de yordayıcısı olduğu fakat negatif yönde etkilediği de araştırmamızın bulguları arasında yer almaktadır. Çocukluk döneminde maruz kalınan travmaların yetişkinlik döneminde etkilerini gösterdiğini ve de hem bu çalışmada hem de alanyazın incelendiğinde çocukluk çağı travmalarının öfke düzeyini ve öfke ifade biçimine etkisinin olduğunu söylemek mümkündür. Kültürlenme tutumlarından bütünleşme ile çocukluk çağı travması, öfke düzeyi, öfke dışa vurma ve öfke içe atma arasında negatif yönlü ilişki olduğu; bütünleşmenin öfke düzeyi, öfke dışa vurma ve öfke içe atmanın anlamlı yordayıcısı olduğu ve negatif yönde etkilediği saptanmıştır. Ortaya çıkan bu sonuç, kültüre olumlu biçimde uyum sağlama tutumuna karşılık gelen bütünleşme tutumunun, uyumun ortaya çıkmasına engel teşkil edebilecek öfke düzeyi, öfke dışa vurma, öfke içe atma ve çocukluk çağı travması gibi değişkenleri dışladığı, bu kavramların ters orantılı olması sebebiyle de ortaya çıkan durumun doğal bir sonucu olduğu şeklinde yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, a college education for the purpose of adult individuals with childhood trauma and acculturation attitudes who migrated to Istanbul aimed to examine the relationship between anger expression styles. The study was conducted with a total of 407 individuals, including 289 women and 118 men studying in Istanbul province. Personal Information Form, Childhood Trauma Scale, Acculturation Attitudes Scale and Continuous Anger and Anger Expression Style Scale were applied to all of the participants. In the analysis of the data, SPSS for Windows 24 program was used. When the educational status is examined, the majority of the participants are graduate students. There are participants from at least associate degree students. It was found that the melting average score, which is the lower dimension of the culturing attitudes scale, differs significantly according to the expectation level, the highest melting point averages are found in those with a very high expectation level, and the lowest melting point averages are found in those with a low expectation level. According to these results, those who had too much expectation level before arriving; while there was no significant difference between those dec the expectation level was slightly and moderately, there was a significant difference between those dec had no expectations and those with an excess expectation level. It has been found that those who have a lot of expectation levels have more melting points than other expectation levels. Research from a statistical perspective, childhood trauma, and a positive relationship between the level of anger, throwing in a positive relationship between anger, a positive relationship between acting out of anger, it is revealed that there is a negative relationship between anger management. On the other hand, it is among the findings of our study that childhood trauma is a predictor of anger level, anger expression and anger introversion and affects it in a positive way; it is also a predictor of anger control but affects it dec a negative way. It is possible to say that childhood traumas show their effects in adulthood and that both in this study and in the study of the literature, it is possible to say that childhood traumas have an effect on the level of anger and the way of expressing anger. It has been found that there is a negative relationship between integration and childhood trauma, anger level, anger expression and anger import from the attitudes of deculturation; integration is a significant predictor of anger level, anger expression and anger import and negatively affects it. The result of this integration to adapt to the culture in a positive manner corresponding to the stance position, alignment that could pose an obstacle to the emergence of the level of anger, anger, acting out, anger and neglected by throwing in variables such as childhood trauma, is proportional to the inverse of these concepts, because it can be interpreted as a natural consequence of the emerging situation.