Gürcistan ve Türkiye Avrupa Birliği üyelik politikalarının karşılaştırması
Comparison of EU membership policies in Georgia and Turkey
  1. Tez No: 763247
  2. Yazar: TEA KOCHALIDZE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENAY BABAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Gürcistan Avrupa Birliği, Türkiye Avrupa Birliği, Maastricht Kriterleri, Kopenhag Kriterleri, European Union, Georgia European Union, Turkey European Union, Maastricht Criteria, Copenhagen Criteria
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, Gürcistan ve Türkiye AB üyelik politikalarının karşılaştırılması gösterilmektedir. AB, Gürcistan ve Türkiye üzerinde genel bilgiler verilirken esas olarak iki yapı arasındaki ilişkiler gösterilmiştir. AB, kuruluşundan bu yana, demokrasi, kişi hakları, hukukun üstünlüğü, temel haklar ve özgürlükler gibi alanlarda sıkı bir politika uygulamıştır. Gürcistan-AB ilişkileri 1992'de bağımsızlığından sonra başlamıştır. AB üyeliği Gürcistan'ın dış politikasının ana önceliklerinden biridir. Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye'nin 1959'da AET'ye ortaklık başvurusu ile başlamaktadır. Bundan sonra Türkiye, Avrupa ile ikili ilişkilerin sürdürülmesine her zaman önem vermiştir. Bu çalışmada Gürcistan ve Türkiye AB ilişkilerinin günümüze kadar tüm evreleri incelenmiş ve ikili ilişkilerdeki gereçler araştırılmıştır. Bu yönetimde, Gürcistan'ın ve Türkiye'nin AB değerlerine nasıl ve ne kadar uyum sağladığı incelenmiştir. Ayrıca Maastricht ve Kopenhag Kriterleri ne kadar tamamladığını öncesi ve sonrası ilişkiler olmak üzere incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a comparison of the EU membership policies of Georgia and Turkey is presented. While giving general information on the European Union, Georgia, and Turkey, the relations between the two structures were learned. Since its establishment, the EU has followed a strict policy regarding democracy, human rights, the rule of law, fundamental rights, and freedoms. Georgia-EU relations started after independence in 1992. being an EU membership is one of the main priorities of Georgia's foreign policy. Turkey-EU relations began with Turkey's application for partnership with the EEC on July 31, 1959. After that time, Turkey always cared about maintaining bilateral relations with Europe. In this study, the stages of EU relations with Georgia and Turkey and the tools in bilateral relations were examined In this direction, how and to what extent Georgia and Turkey align with EU values has been discussed. In addition these countries' efforts to orientation of the Maastricht and Copenhagen Criteria hasCriteria has been questioned.