Nöroretinit tanısıyla takip ve tedavi edilen olguların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the cases followed up and treated with the diagnosis of neuroretinitis
  1. Tez No: 763362
  2. Yazar: MERYEM FEYZA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FEYZA ÖNDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Makular Star, Nöroretinit, Optik Disk Ödemi, Macular Star, Neuroretinitis, Optic Disc Edema
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Nöroretinit, optik disk ödemi ve makulada yerleşmiş eksüdalar ile birlikte görülen akut tek taraflı görme kaybı ile karakterize özel bir optik nöropati şeklidir. Farklı etiyolojiye sahip nöroretinit formları arasında klinik özelliklerin farklılık gösterip göstermediği açık değildir. Bu çalışmada nöroretinit tanılı olguların demografik,klinik özelliklerinin ve tedavi sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: Ocak 2010 ile Ağustos 2022 tarihleri arasında kliniğimizde nöroretinit tanısıyla takip ve tedavi edilen hastaların bilgileri hastane bilgi yönetim sistemi ve hasta kayıtlarından edinildi. Olguların demografik ve klinik özellikleri ile tedavi kayıtları ve sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Toplam 34 hastanın, 58 atağı değerlendirildi. Yaş ortalaması 38,3±12,3 (17-69 )yıl, K/E oranı 1.25/1 idi. Hastaların 25'inde tek taraflı, 9'unda bilateral tutulum vardı, 8 hasta rekürren atağa sahipti. İlk başvuruda görme keskinliği EH(el hareketi-0,001) ile 1.0 arasında(Ort±SS 0,30±0,27), son görme keskinliği 0,01 ile 1,0 arasında değişiyordu(Ort±SS 0,74±0,35). Hastaların 10'u etiyolojik açıdan idiopatik olarak değerlendirilirken, 9 hastanın Bartonella, 9 hastanın Toxoplazma, 3 hastanın Borrelia, 2 hastanun Brucella serolojisi pozitif olarak saptandı ve 1 hastaya Behçet tanısı konuldu. Sadece antibiyotik tedavisi alan grubun atak sırasındaki ilk görme keskinlikleri 0,43±0,30 , atak sonrası son görme keskinlikleri 0,95±0,09,antibiyotik ve oral steroid tedavisi alan grubun atak sırasındaki ilk görme keskinlikleri 0,33±0,25,atak sonrası son görme keskinlikleri 0,89±0,23, pulse steroid ve antibiyotik ile tedavi edilen grubun atak sırasındaki ilk görme keskinlikleri 0,33±0,28 ,atak sonrası son görme keskinlikleri 0,83±0,24, yalnızca steroid tedavisi alan grubun atak sırasındaki ilk görme keskinlikleri 0,28±0,28 , atak sonrası son görme keskinlikleri 0,61±0,49 düzeyindeydi. Sonuç: Optik disk ödemi ve görme kaybı mevcut olan olgularda makula ve papillomaküler bölgenin dikkatli muayenesi, makula OKT(Optik koherens tomografi) yapılması, ilk 2 hafta içinde kısa aralıklarla kontrol muayeneleri ile sıvı veya star oluşumunun takibi nöroretinit tanısı için önemlidir. Nöroretinit olgularımızda saptadığımız yüksek orandaki enfeksiyöz etiyoloji oranı, etiyolojiye yönelik kapsamlı araştırmanın önemini vurgulamaktadır.Antibiyoterapi eşliğinde yapılmayan steroid tedavisi hastanın görme prognozunu olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:Neuroretinitis is a particular form of optic neuropathy typically characterised by acute unilateral visual loss with optic disc edema and macular exudates. It is unclear whether clinical features vary among forms of neuroretinitis of different etiology. In this study, it was aimed to retrospectively evaluate the demographic, clinical characteristics and treatment results of patients with neuroretinitis. Methods:The information of the patients who were followed up and treated with the diagnosis of neuroretinitis in our clinic between January 2010 and August 2022 were obtained from the hospital database and patient records. Demographic and clinical features, treatments and prognoses of the cases were evaluated retrospectively. Results:58 attacks of 34 patients were evaluated. The mean age was 38,3±12,3 (17-69 ) years, the F/M ratio was 1,25/1. Twenty five patients had unilateral, 9 had bilateral attacks. 8 patients had recurrent attacks. Initial visual acuity ranged from 0.001(hand motion) to 1.0 (Mean±SD 0.30±0.27), and final visual acuity ranged from 0.01 to 1.0 (Mean±SD 0.74±0.35). 10 patients were evaluated as idiopathic wheares bartonella, toxo, borrelia and brucella serologies were positive in 9,9,3 and 2 patients respectively. One patient was diagnosed with Behçet disease . The initial visual acuity at the time of the attack was 0.43±0.30, and the final visual acuity after the attack was 0,95±0,09 in the group that received only antibiotic treatment. The initial visual acuity at the time of the attack was 0,33±0,25, the final visual acuity after the attack was 0,89±0,23 in the group that received antibiotic and oral steroid treatment.The initial visual acuity at the time of the attack was 0,33±0,28, the final visual acuity after the attack was 0,83±0,24 in the group that received pulse steroid and antibiotic treatment. The initial visual acuity at the time of the attack was 0,28±0,28, the final visual acuity after the attack was 0,61±0,49 in the group that received only steroid treatment. Conclusion:In cases with optic disc edema and vision loss, careful examination of the macula and papillomacular region, macular OCT (optical coherence tomography), follow-up of fluid or star formation with short-term control examinations in the first 2 weeks are important for the diagnosis of neuroretinitis. We found high rate of infectious etiology in our neuroretinitis cases which underlines the importance of comprehensive research for etiology.Steroid treatment, which is not accompanied by antibiotic therapy, may adversely affect the patient's visual prognosis.