Çiğ süt ve peynirlerde toxoplasma gondii varlığının araştırılması
Investigation of the presence of toxoplasma gondii in RAW milk and cheese
- Tez No: 764342
- Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Çiğ Süt, Kayseri, Peynir, Real Time PCR, T. gondii, Raw Milk, Kayseri, Cheese, Real Time PCR, Toxoplasma gondii
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, Kayseri ilinde farklı hayvan türlerine (koyun, keçi, inek ve manda) ait çiğ süt ve peynirlerde T. gondii tarafından kontaminasyon riskinin bir ön değerlendirmesini sağlamak için bu ürünlerde T. gondii DNA'sının moleküler prevalansının araştırılması amaçlandı. Çalışmada, toplam 200 adet süt ve peynir örneği (her biri için 25 örnek) T. gondii DNA'sını saptamak için Real Time PCR ile analiz edildi. Real Time PCR sonuçlarına göre, incelenen 200 örneğin 3'ünde (%1,5) T. gondii DNA'sı tespit edildi. Analiz edilen örnekler arasında, sadece iki (% 8) koyun ve bir (% 4) keçi çiğ süt örneği T. gondii DNA'sı yönünden pozitif iken peynir örneklerinin tamamı negatif olarak belirlendi. Sütle atılan T. gondii'nin canlılığını ölçmek ve tahmin etmek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak, Kayseri ilinde satılan çiğ keçi ve koyun sütü örneklerinde T. gondii DNA'sının varlığına dair moleküler bir kanıt sağladı. Elde edilen bulgular, parazitle doğal olarak enfekte olmuş koyun ve keçilerden elde edilen çiğ süt tüketiminin halk sağlığı için potansiyel bir risk olabileceğini göstermektedir. Bu sonuçları göz önünde bulundurarak, çiğ süt içmekten veya çiğ sütten yapılan taze süt ürünlerini yemekten kaçınmak gerektiği vurgulanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the molecular prevalence of T. gondii DNA in raw milk and cheese of different animal species (sheep, goat, cow and water buffalo) in Kayseri to provide a preliminary assessment of the contamination risk by T. gondii. In the study, a total of 200 milk and cheese samples (25 samples for each) were analyzed by Real-Time PCR to detect T. gondii DNA. According to Real Time PCR results, T. gondii DNA was detected in 3 (1.5%) of 200 samples examined. Among the analyzed samples, only two (8%) sheep and one (4%) goat raw milk samples were positive for T. gondii DNA, while all cheese samples were negative. Further studies are needed to measure and predict the viability of T. gondii excreted in milk. In conclusion, it provided molecular evidence for the presence of T. gondii DNA in raw goat and sheep milk samples sold in Kayseri province. These results indicate that consumption of raw milk from sheep and goats naturally infected with the parasite may be a potential risk to public health. These results suggest that consumption of raw milk from sheep and goats naturally infected with the parasite may be a potential risk to public health. Considering these results, it can be emphasized that it is necessary to avoid drinking raw milk or eating dairy products made from raw milk.