Çalışanların duygusal emek davranışının işe bağlılık ve iş motivasyonları üzerine etkisi ve bir araştırma
Emotional labor behavior of employees on commitment and work motivations impact and a research
  1. Tez No: 764683
  2. Yazar: ZÜBEYDE GÜVEN TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal emek, İşe bağlılık, İş Motivasyonu, Araştırma, Emotional labor, Commitment, Job Motivation, Research
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Brotheridge ve Lee, duygusal emek kavramını çalışanların duygularını örgütün beklentilerini karşılayacak biçimde düzenleme çabaları olarak tanımlamışlardır. Yüzeysel rol yapma, başka bir deyişle hissedilenden farklı bir duygunun sergilenmesi ve derinlemesine rol yapma, başka bir deyişle sergilenmesi gereken duyguyu hissetmek için duygu durumunu değiştirme, duygusal emek sırasında sergilenen iki farklı duygu düzenleme stilidir. Ashforth ve Humphrey, yüzeysel ve derinlemesine rol yapmaya ek olarak, çalışanın gerçekte hissettiği duyguyu yansıtmasının da mümkün olduğunu belirtmiş ve samimi davranış kavramını ortaya koymuşlardır. İşe bağlılık kavramı, çalışan bireyin işine olan sevgisi, bilgisi, iş yapma becerisi çalışanın iş verimini ve daha fazla duygusal emek davranışı sergilemesini tetiklemektedir. Çünkü çalışan ne kadar etkileşim kurabilirse o kadar memnuniyet sağlayabilecektir. Çalışma hayatına örgütsel şemada bakıldığında motivasyon aslında örgüt yöneticilerinin adeta en büyük silahıdır. Örneğin kamu çalışma hayatındaki başarı belgeleri, amiri tarafından verilen sözlü bir telkin ekip ruhunu güçlendirdiği gibi işe bağlılığı artırıp çalışanın daha iyi motive olmasını sağlamaktadır. Motivasyonun, yönlendirici ve harekete geçirici bir güç olduğu görülen motivasyonda organizasyon açısından temel amaç, çalışanların belli hedefler doğrultusunda gayretli ve verimli çalışmasını sağlamaktır. Motivasyon ile çalışan arasındaki ilişki kavramı,“kişinin bekleyiş ve ihtiyaçları, amaçları, davranışları ve kendisine performansı hakkında bilgi verilmesi”ile ilgilidir. Ayrıca, motivasyon bireyin harekete geçirilmesi ve isteklendirilmesine ilave olarak örgütün ve bireylerin ihtiyaçlarının tatmin edilmesiyle de ilgilidir. Kamuda özellikle örneklem kütlemizin oluştuğu GAP bölgesinde iş motivasyonu kavramı gerek çalışma şartları ve gerekse örneklemimizin dil farklılıkları ciddi manada duygusal emek davranışını ön plana çıkartmaktadır. Pozitif yönlü ilişkinin anlamlılık boyutu genel olarak çalıştığımız bölge üzerinden değerlendirme yaptığımızda sonuçların isabetli olduğunu ortaya koymaktadır. Her ne kadar işe bağlılık kavramında kamu personelinin özel durumlarına değinsek de, motivasyon kavramı ile arasında güçlü bir bağ olduğu inkâr edilemez bir gerçektir. Yaptığımız analizler sonucunda bu iki değişkenin ise pozitif yönde anlamlı bir ifadeye sahip olduğu yine bilimsel olarak analiz sonuçlarımız da ortaya konmuştur. Araştırmada, teknoloji yardımı ile bilgisiyar ortamında kullanılmasının daha samimi bir cevaplamaya yol açtığı ve daha net değerler alındığı gözlemlenmiştir. Bu konu hakkında yapılacak çalışmalar; daha büyük örneklem ve farklı sektörlerde yapılarak mevcut araştırma sonuçlarıyla karşılaştırılarak, literatürde duygusal emek davranışı, işe bağlılık ve iş motivasyonu olarak araştırdığımız bu üç değişken arasındaki ilişkileri saptamada daha fazla katkı sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Brotheridge and Lee defined the concept of emotional labor as the efforts of employees to regulate their emotions in a way that meets the expectations of the organization. Superficial acting, in other words, displaying a different emotion than the one felt, and deep acting, in other words, changing the mood to feel the emotion that needs to be displayed, are two different emotion regulation styles exhibited during emotional labor. Ashforth and Humphrey stated that in addition to superficial and in-depth acting, it is possible for the employee to reflect the emotion they actually feel, and they introduced the concept of sincere behavior. The most important of these interactions is commitment to work. Employee's love for his job, knowledge, ability to do business trigger the employee's work efficiency and exhibit more emotional labor behavior. Because the more interaction the employee can interact, the more satisfaction he will be able to provide. When we look at the working life in the organizational scheme, motivation is actually the biggest weapon of the organizational managers. For example, certificates of success in public working life, a verbal suggestion given by the supervisor strengthen the team spirit, as well as increase the commitment to the work and ensure that the employee is better motivated. In motivation, which is seen as a guiding and activating force, the main purpose of the organization is to ensure that the employees work diligently and efficiently in line with certain goals. He discussed the relationship between motivation and the employee in four elements and stated that it was related to“the person's expectations and needs, goals, behaviors and informing him about his performance”. In addition, motivation is related to the satisfaction of the needs of the organization and individuals in addition to the activation and motivation of the individual. The concept of work motivation in the public sector, especially in the GAP region, where our sample size is formed, both the working conditions and the language differences of our sample seriously bring emotional labor behavior to the fore. The significance dimension of the positive relationship reveals that the results are accurate when we evaluate the region we studied in general. Although we refer to the special situations of public personnel in the concept of work commitment, it is an undeniable fact that there is a strong connection between the concept of motivation. As a result of the analyzes we made, it was also revealed in our scientific analysis results that these two variables have a positive and significant expression. In the research, we saw that the use of technology in a computer environment brings a more sincere answer and we get clearer values. Studies to be done on this subject; By comparing the results of the current research with a larger sample and in different sectors, more contribution can be made to determine the relationships between these three variables, which we have investigated in the literature as emotional labor behavior, work engagement and work motivation.