A white paradise, American wonderland: An occidental journey of Turkish travelers
Beyaz bir cennet, Amerikan harikalar diyarı: Türk gezginlerin garbi bir yolculuğu
  1. Tez No: 764834
  2. Yazar: GİRHAN KASAP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OWEN ROBERT MİLLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Occidentalism, Turkish Occidentalism, Turkish Image of the United States, Aggrandizement, Turkish Travelers in the 20th century
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezin yazılış amacı, seçilmiş Türk gezginlerin 1940-1970 yılları arasında Amerika Birleşik Devletlerine yaptıkları yolculukları Türk Oksidentalizmi çerçevesinde incelemektir. Oksidentalizm ve özellikle de Türk Oksidentalizmi ile ilgili daha önceden yapılmış çalışmalar, gezginlerin gezi yazılarını aydınlatmakta önemli bir rol oynayacaktır. Bu gezginlerin hayatı ve Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasındaki etkileşimler ve ilişkiler de kısaca tanıtılacaktır. Zaman dilimi bilerek bu şekilde seçilmiştir çünkü Kıbrıs krizinin tırmanmasının öncesinde özellikle Türkiye'nin NATO'ya üyelik süreci sonrası NATO üyesi olduğu bir balayı döneminde, yani belki de Türkiye ve ABD arasındaki en yakın ilişkilerin yaşandığı dönemdedir. Materyalizm ve tüketimcilik, din ve Afrikalı-Amerikalılar üzerinden Amerikan Toplumu ve kolejler/üniversiteler, gökdelenler ve otoyollar ve şehirli işçiler aracılığıyla da Amerikan Kalkınması hakkında seçilen Türk gezginlerin gözlemleri, analizleri, fikirleri ve argümanları odak noktaları olacaktır. Anathar Kelimeler: Oksidentalizm, Türk Oksidentalizmi, Türklerin Amerikan İmajı, Yüceltme, 20. Yüzyılda Türk Gezginler
Özet (Çeviri)
The goal of this thesis is to examine the journeys of Turkish travelers to the United States in 1940s and 1970s within the framework of Turkish occidentalism. Earlier works about occidentalism and especially Turkish occidentalism will serve to illuminate the accounts of the travelers. The biographical sketches on these travelers and the interactions and relations between the United States and Turkey will be briefly introduced as well. The periodization is deliberate because it was during the advent of Turkish membership in NATO that contributed to perhaps the closest relations between the United States and Turkey, before the escalation of the Cyprus crisis. These Turkish travelers' observations, analyses, notions, and arguments about American Society through materialism and consumerism, religion, and African-Americans, and American development through colleges/universities, skyscrapers and highways, and urban workers will be the focal points.