Toplam kalite yönetiminin iş tatmini ve hasta memnuniyetine etkisi Gaziantep ve Halep örneği
The effect of total quality management on job satisfaction and patient satisfaction the case of Gaziantep and Aleppo
- Tez No: 764936
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BİLEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, İş Tatmini, Hasta Memnuniyeti, Hizmet Ortamı, Hizmet Kültürü, Sosyal Sorumluluk, Total Quality Management, Job Satisfaction, Patient Satisfaction, Service Environment, Service Culture, Social Responsibility
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Araştırma, TKY boyutlarının iş tatmini ve hasta memnuniyeti üzerindeki etkisi araştırılmış ve iş tatmininin hasta memnuniyeti üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu araştırma, Türkiye'nin Gaziantep ilindeki iki hastanesinde (Dr. Ersin Arslan ve Gaziantep Üniversitesi) ve Suriye'nin Halep ilindeki Türk Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerinde (Afrin, Azez Vatan, Cerablus ve Çobanbey) uygulanmıştır. Hasta memnuniyeti araştırmasının sonucu, Gaziantep ve Halep hastaneleri çalışanlara göre TKY'nin boyutları hasta odaklılık ile hasta memnuniyeti arasında anlamlı ilişki vardır. Ayrıca Gaziantep hastaneleri çalışanlara göre TKY'nin boyutları tüm çalışanların katılımı, sürekli gelişme ve sosyal sorumluluk ile iş tatmini arasında da anlamlı ilişki bulunmuştur. Halep hastanelerindeki çalışanlara göre TKY'nin boyutları üst yönetimin liderliği ve hizmet ortamı ile iş tatmini arasında etki ilişkisi vardır. İş tatmini araştırmasının sonucunda ise Gaziantep ve Halep hastaneleri çalışanlara göre TKY'nin boyutları üst yönetimin liderliği, sürekli gelişme ve hizmet ortamı ile iş tatmini arasında anlamlı ilişki gözlenmiştir. Ayrıca Gaziantep hastaneleri çalışanlara göre TKY'nin boyutları hasta odaklılık ve sosyal sorumluluk ile iş tatmini arasında etki ilişkisi tespit edilmiştir. Ayrıca, Gaziantep ve Halep hastanelerindeki hastalara göre hasta memnuniyeti değişkeninin sorularına verilen en yüksek cevap, hastane yerine verilen cevaptır. Bu da hastanenin araştırma örneğindeki konumunun hastalar açısından uygun olduğu anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The research aims to investigate the effect of total quality mamagement TQM dimensions on job satisfaction and patient satisfaction was investigated and the impact of job satisfaction on patient satisfaction was examined. This research was carried out in two hospitals in Gaziantep governarate of Turkey (Dr. Ersin Arslan and Gaziantep University) and hospitals affiliated to the Turkish Ministry of Health in Aleppo, Syria (Afrin, Azaz Watan, Jerablus, and Alraee). As a result of the patient satisfaction research, there is a significant relationship between patient orientation and patient satisfaction, the dimensions of TQM, according to the employees of Gaziantep and Aleppo hospitals. In addition, according to the employees of Gaziantep hospitals, a significant relationship was found between the dimensions of TQM, the participation of all employees, continuous improvement and social responsibility and job satisfaction. According to the employees in Aleppo hospitals, there is an impact relationship between the dimensions of TQM, the leadership of the top management, the service environment and job satisfaction. As a result of the job satisfaction research, a significant relationship was observed between the dimensions of TQM, the leadership of the top management, continuous improvement and service environment and job satisfaction according to the employees of Gaziantep and Aleppo hospitals. In addition, according to the employees of Gaziantep hospitals, the effect relationship between the dimensions of TQM, patient orientation, social responsibility and job satisfaction has been determined. In addition, according to the patients in Gaziantep and Aleppo hospitals, the highest answer given to the questions of the patient satisfaction variable is the answer given instead of the hospital. This means that the hospital's location in the research sample is convenient for patients.