Taekwondo sporcularında kronotip, duygu düzenleme becerileri ve zihinsel dayanıklılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between chronotype, emotion regulation skillsand mental strength in taekwondo athletes
  1. Tez No: 765564
  2. Yazar: SELDA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu, Kronotip, Sporcu, Taekwondo, Zihinsel Dayanıklılık, Athlete, Chronotype, Emotion, Mental Endurance, Taekwondo
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma; Taekwondo sporcularının kronotip durumları, duygu düzenleme becerisi ve zihinsel dayanıklılıkları arasındaki ilişkinin sporcu görüşlerine dayalı olarak belirlenmesini amaçlayan tarama modeline uygun bir çalışmadır. Çalışma Türkiye Taekwondo Federasyonu'na bağlı 172 (98 kız 74 erkek) sporcu ile gerçekleştirilmiştir. Sporcuların her birine“Demografik Bilgi Formu”,“Sabahçıl-Akşamcıl Ölçeği”,“Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği”ve“Zihinsel Dayanıklılık Ölçeği”uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 21 Paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmaya katılan sporculara ait tanımlayıcı bilgiler yüzde ve frekans olarak verilmiştir. Verilerin istatistiğinde; ikili karşılaştırmalarda Independent Samples t test, çoklu karşılaştırmalarda ise One-Way Anova testi kullanılmıştır. Farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığının tespit edilmesinde ise Post Hoc testlerden Tukey HSD ölçekler arasındaki ilişki de Pearson korelasyon analizi testi yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak; Sabahçıl-akşamcıl ölçeği verileri araştırmaya katılan sporcuların çoğunun kronotip düzeylerinin "ara tip'' oldukları göstermiştir. Sabahçıl-Akşamcıl Ölçeği'nin; Zihinsel Dayanıklılık ve Duygu Düzenleme Becerileri Ölçekleri ile arasında pozitif yönde çok zayıf düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir. Sporcuların zihinsel dayanıklılık ile duygu düzenleme becerileri ölçeği arasında ise pozitif yönde, orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, a study in accordance with the screening model, which aims to determine the chronotype belt of taekwondo athletes, based on the views of the athlete, between their emotional regulation skills and mental toughness. The study was carried out with 172 (98 girls, 74 boys) athletes affiliated with the Taekwondo Federation of Turkey.“Demographic Information Form”,“Morning-Evening Scale”,“Emotion Regulation Skills Scale”and“Mental Resilience Scale”were applied to each of the athletes. Fluctuation analysis of the data was made using SPSS 21 Package program. The information about the athletes participating in the research is given as percentage and frequency. In the statistics of the data; Independent Samples t-test was used for pairwise comparisons and One-Way Anova test was used for multiple comparisons. Pearson measurement analysis test was used to determine which groups caused the difference. The significance level was accepted as 0.05. As a result; Most of the athletes who have morning-evening data use the“intermediate type”of the chronotype wave. It is aimed that there is a very weak positive correlation between the Mental Resilience and Emotion Regulation Skills Scales. Mental toughness and emotion regulation devices among athletes, if positive, assume a moderate approach.