Beymelek Lagün Gölü'nde monofilament ve multifilament solungaç ağlarının etkilerinin karşılaştırılması ve multifilament solungaç ağı gözü seçiciliği
  1. Tez No: 76620
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN ATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK SEÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Beymelek Lagün Gölü, monofilament, multifilament, solungaç ağı, seçicilik, kefal, etkinlik, Beymelek Lagoon Lake, monofilament, multifilament, gillnet, selectivity, mullet, efficiency
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada İM farklı deneme yürütüldü. Birisi, multifilament solungaç ağlarının seçicilikleri ve diğeri mono ve multifilament solungaç ağı etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Beymelek Lagün Gölü'nde rasgele olarak seçilen üç istasyonda, Ocak 1995- Ocak 1996 tarihleri arasında aylık olarak mono ve multifilament solungaç ağlan atılarak toplam 1108 balık yakalanmıştır. Holt' un dolaylı metodu kullanılarak 30,35, 40, 45 ve 50 mm ağ gözü açıklıklarında beş adet solungaç ağının seçicilikleri tahmin edildi. Altınbaş kefal balığı Mugil auratus için seçicilik faktörleri 7.03 ile 8.54 arasında ve ortak seçicilik faktörü 7.94 olarak tahmin edildi. Kefal balığı Mugil saliens için seçicilik faktörleri 7.51, 9,41 ve ortak seçicilik faktörü 8.32 olarak tahmin edildi. Monofilament ve multifilament solungaç ağlan ile yakalanan 247 balık kullanılarak, 30 ve 40 mm ağ gözlü mono ve multifilament solungaç ağlarının av kompozisyonları, monofilament solungaç ağlarının 2.17 kere daha etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, two different experiments were carried out. One of them was the selectivity of multifilament gillnets and the other was comparison of mono and multifilament gillnet efficiency. Totally 1 108 fish were captured by setting mono and multifilament gillnets, monthly from January 1995 to January 1996 in randomly selected three sampling stations in Beymelek Lagoon Lake. The selectivity of multifilament gillnets with five mesh sizes 30, 35,40, 45 and 50 mm were estimated using Holt's indirect method. Individual selection factors for golden mullet Mugil auratus ranged between 7.033 and 8.54 and common selection factor was estimated as 7.935. For sharpnose mullet Mugil saliens, selection factors ranged between 7.51 and 9.41 and common selection factor was 8.32. Using 247 fish which were caugth with mono and multifilament gillnets, catch compositition of mono and multifilament gillnets with 30 and 40 mm mesh sizes showed that monofilament gillnets were 2. 17 times more efficient.