10. sınıf biyoloji ders kitabının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Biology teachers' evaluation of the 10th grade biology textbook
- Tez No: 766245
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Politikaları, ders kitapları, Biyoloji öğretimi, Biyoloji ders kitapları, Educational policy, Textbooks, Biology curriculum, Biology instruction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, 10. sınıf Biyoloji ders kitabının hedef kazanım, görsel tasarım, öğrenme etkinlikleri, hazırlık çalışması, değerlendirme etkinlikleri ve içerik bakımından ders öğretmenlerinin bakış açısıyla ele alınarak, yeterliliği ve öğrenci düzeyine uygunluğunun araştırılması amaçlanmıştır. Bunun için örneklem olarak, 2020-2021 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığında görevli, Diyarbakır ilindeki resmi ve özel okullarda görev yapan Biyoloji öğretmenleri seçilmiştir. Çalışma Biyoloji öğretmenlerine yönelik, nicel ve nitel araştırma yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı karma araştırma yaklaşımı olarak tasarlanmış olup, 7 mülakat sorusu ve 24 maddeli beşli likert tipinde ölçek kullanılarak hazırlanmıştır. Ölçek verileri SPSS 28 paketi ile analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda biyoloji öğretmenlerinin 10. sınıf biyoloji ders kitabına ilişkin belirlenen alanlarla ilgili görüşleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı (p>0,05) görülmüştür. Çalışmaya katılan biyoloji öğretmenleri 10. sınıf biyoloji ders kitabı hakkında genellikle olumlu değerlendirmelerde bulunmakla birlikte söz konusu ders kitabının içeriğinin sadeleştirilmesi, kazanımların ve değerlendirme sorularının sayıca arttırılması gerektiği fikrini dile getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this Study, the sufficiency and suitability of 10th grade biology textbook for students in terms of learning outcomes, visual design, learning activities, preparatory work, evaluation activities and content knowledge dimensions were investigated based of biology teachers' views The study was designed as a mixed research approach, in which both quantitative and qualitative research approaches are used together. The participants were 74 biology teachers working for the Ministry of National Education in public and private schools in Diyarbakır between 2020-2021. The data was collected by using interviews consisting of 7 items and a 5-point likert-type scale consisting of 24 items. The data was analysed by using SPSS 28 analysis program. The findings of the study did not reveal any statistically significant difference among biology teachers' views based on the textbook dimensions investigated. Likewise, the study did not find any statistically significant significant difference among biology teachers' views based on their the school they were working. Although, the participant biology teachers in made positive evaluations about the 10th class biology textbook, they also suggested that the content of the textbook should be simplified and the number of learning outcomes and evaluation questions should be increased.