Girişimciliğe yatkınlıkta duygusal zekâ ve psikolojik özelliklerin rolü
The role of emotional intelligence and psychological characteristics in entrepreneurial inclination
- Tez No: 766411
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Duygusal Zekâ, Psikolojik Özellikler, Girişimciliğe Yatkınlık, Yapısal Eşitlik Analizi, Entrepreneurship, Emotional Intelligence, Psychological Characteristics, Entrepreneurial Susceptibility, Structural Equation Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Girişimcilik, gelişmiş ekonomiler için ekonomiyi canlandırma, işsizlik sorunu, teknolojik ilerleme ve pazar yeniliği için ideal bir yol olarak görülürken; gelişmekte olan ekonomileri için ekonomik ilerlemenin, istihdam yaratmanın ve sosyal uyumun önemli bir parçası olarak ele alınmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, girişimciliğe yatkınlığı olan bireyleri girişimciliğe teşvik etmek, mevcut girişimcilere kendilerini geliştirmeleri için yol göstermek ve girişimcilik potansiyelinin farkında olmayan bireylerde farkındalık yaratmaktır. Aynı zamanda, işletme sahiplerinin çalışanlarının girişimciliğe yatkınlıklarının farkında olması ve onları bu konuda yönlendirebilmeleri için öneriler sunmaktır. Bu amaç doğrultusunda girişimciliğe yatkınlığı etkileyen bazı faktörler ele alınmıştır. Bu faktörlerden biri 'duygusal zekâdır'. Duygusal zekâ; girişimcilik faaliyetleri, organize etme, fırsatları belirleme, stres yönetimi, iyi bir yönetici/lider olma gibi çeşitli değişkenler üzerinde önemli etkiye sahiptir. Bu nedenle çalışmada duygusal zekânın girişimciliğe yatkınlık üzerindeki etkisi incelenmiştir. Girişimciliğe yatkınlık üzerinde önemli etkisi olduğu bilenen bir diğer değişken 'psikolojik özelliklerdir'. Bu nedenle çalışmada bireyin girişimciliğe yatkınlığında duygusal zekânın yanı sıra psikolojik özelliklerin etkisi de incelenmiştir. Ayrıca duygusal zekânın psikolojik özellikler üzerindeki etkisi araştırılmış, oluşturulan araştırma modeli yapısal eşitlik analizi ile test edilmiştir. Elde edilen bulgular, girişimciliğe yatkınlıkta duygusal zekâ ve psikolojik özelliklerin anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Duygusal zekâsı yüksek olan bireylerin girişimciliğe daha yatkın olduğunu, ayrıca bireyin taşıdığı psikolojik özelliklerin girişimciliğe yatkınlığını etkilediğini söylemek mümkündür. Duygusal zekânın psikolojik özellikler üzerindeki anlamlı etkisinin de bireyin daha girişimci bir eğilim ortaya koymasını kolaylaştırdığı ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship is seen as an ideal way to stimulate the economy, unemployment problem, technological progress and market innovation for developed economies; It is considered as an important part of economic progress, job creation and social cohesion for developing economies. In this context, the aim of the study is to encourage individuals with entrepreneurial inclination to entrepreneurship, to guide existing entrepreneurs to develop themselves, and to raise awareness in individuals who are not aware of their entrepreneurial potential. At the same time, it is to offer suggestions so that business owners are aware of their employees' tendency to entrepreneurship and can guide them in this regard. For this purpose, some factors affecting the tendency to entrepreneurship are discussed. One of these factors is 'emotional intelligence'. Emotional intelligence; Entrepreneurial activities have a significant impact on various variables such as organizing, identifying opportunities, managing stress, and being a good manager/leader. For this reason, the effect of emotional intelligence on entrepreneurship susceptibility was examined in this study. Another variable that is known to have a significant impact on entrepreneurial susceptibility is 'psychological characteristics'. For this reason, the effect of psychological characteristics as well as emotional intelligence on an individual's tendency to entrepreneurship has been examined in this study. In addition, the effect of emotional intelligence on psychological characteristics was investigated, and the research model was tested with structural equation analysis. The findings show that emotional intelligence and psychological characteristics have a significant effect on entrepreneurship susceptibility. It is possible to say that individuals with high emotional intelligence are more prone to entrepreneurship, and that the psychological characteristics of the individual affect their tendency to entrepreneurship. It can be stated that the significant effect of emotional intelligence on psychological characteristics facilitates the individual to display a more entrepreneurial tendency.