Biyopsi naif hastalarda transrektal ultrasonografi eşliğinde yapılan sistematik prostat biyopsisi sonuçlarının multiparametrik prostat manyetik rezonans görüntülemesi eşliğinde yapılan kognitif füzyon biyopsi sonuçları ile karşılaştırılması
Comparison of the results of systematic prostate biopsy guided by transrectal ultrasonography and cognitive fusion biopsy guided by multiparametric prostate magnetic resonance imaging in biopsy naive patients
- Tez No: 766539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT EKREM İSLAMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: füzyon biyopsi, prostat kanseri, prostat spesifik antijen, fusion biopsy, prostate cancer, prostate spesific antigen
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen ikinci kanserdir. Son zamanlarda erken tanı için manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile hedefe yönelik prostat biyopsileri gündeme gelmiştir. Biz bu biyopsi yöntemlerinden kullanımı en pratik olan kognitif füzyon biyopsi ile transrektal ultrasonografi (TRUS) eşliğinde yapılan sistematik prostat biyopsisini karşılaştırdık. Amacımız hedefe yönelik biyopsinin standart sistematik biyopsiye katkısını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ağustos 2021-Ağustos 2022 arasında kliniğimize başvuran daha önce prostat biyopsisi veya cerrahisi olmamış, total prostat spesifik antijen (PSA) değeri 4-20 ng/mL olan, PSA değerini düşüren bir ilaç kullanmayan, üriner sistem enfeksiyonu geçirmeyen ve multiparametrik manyetik rezonans görüntülemesinde (Mp-MRG) prostatta Prostat Görüntüleme Raporlama ve Veri Sistemi (PIRADS) skorlamasına göre 3 ve üzeri skorlanan lezyonu olan 81 hasta dahil edildi. Bu hastalardan 39 kişiye standart TRUS eşliğinde sistematik prostat biyopsisi yapılırken 42 kişiye kognitif füzyon biyopsisi (sistematik + hedefe yönelik) yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hastaların yaş, PSA, prostat hacimleri karşılaştırıldı ve gruplar arasında fark saptanmadı. Grup dağılımları homojendi. Klinik anlamlı prostat kanseri, Uluslararası Ürolojik Patoloji Derneği'ne (ISUP) göre 2 ve üzeri skorlar olarak kabul edildi. Hastaların patoloji sonuçları karşılaştırıldığında sistematik biyopsi grubunda prostat kanseri yakalama oranı %41, kognitif füzyon biyopsi grubunda %52,4 olup bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,306). Klinik anlamlı prostat kanseri yakalama oranına bakıldığında sistematik biyopsi grubunda %25, kognitif füzyon biyopside %63,6 çıkmış olup, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,019). Kognitif füzyon biyopsi grupunda biyopsi sonucu malign çıkan hastaların %36,4'ünde hedefte tümör bulunmazken, %63,6'sında hedefte tümör saptandı (p=0,286). Sonuç: Klinik anlamlı prostat kanseri tanısı koymak açısından kognitif füzyon biyopsi, standart TRUS eşliğinde sistematik prostat biyopsisine göre üstün bulunmuştur. Ancak genel prostat kanseri yakalama açısından iki biyopsi tekniği arasında fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Prostate cancer is the second most common cancer among men. Recently, targeted biopsies guided with magnetic resonance imaging are used for early diagnose. Of these 3 biopsy methods, the most practical one is cognitive fusion biopsy. In our study, we compared standard transrectal ultrasonography (TRUS)-guided systematic prostate biopsy with cognitive fusion biopsy. Our aim is investigate the contribution of targeted biopsy to standard biopsy. Material and Method: We included 81 patients to our study who applied to our clinic between August 2021 and August 2022. All patients had Prostate Imaging Reporting and Data System (PIRADS) 3 and upper lesions on multiparametric magnetic resonance imaging and had total prostate spesific antigen (PSA) between 4-20 ng/mL. None of patients had used any drugs that decrease the PSA value, had not a previous prostate biospy history or surgery and had not an ongoing urinary system infection. 39 patients had undergone TRUS-guided systematic prostate biopsy and 42 patients had undergone cognitive fusion prostate biopsy (systematic + targeted biopsy). Results: We compared the ages, PSA levels and prostate volumes of the included patients and we found no difference between the groups. The groups were homogeneous. Clinically significant prostate cancer was accepted as International Society of Urological Patology (ISUP) grade 2 and above. We detected the rate of overall prostate cancer 41% in systematic biopsy group and 52,4% in cognitive fusion biopsy group, the difference between groups was not statistically significant (p=0,306). The clinically significant prostate cancer rate was 25% in systematic biopsy group and 63,6% in cognitive fusion biopsy group, the difference between groups was statistically significant (p=0,019). In the cognitive fusion biopsy group, 36,4% of the patients who were diagnosed malignant as a result of biopsy did not have a tumor on the target, while 63,6% had a tumor on the target (p=0.286). Conclusion: Cognitive fusion biopsy was found to be superior to TRUS-guided systematic prostate biopsy in terms of detecting clinically significant prostate x cancer. But there was no difference between the two biopsy techniques in terms of detecting overall prostate cancer.