Türkiye'ye göç eden Suriyelilerin kültürel adaptasyonu: Balıkesir / Bandırma örneği
Cultural adaptation of Syrians immigrant to Turkey: The example of Balıkesir / Bandırma
  1. Tez No: 766617
  2. Yazar: FATİH ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Suriyeli Sığınmacı, Kültürel Adaptasyon, Bandırma, Kültürleşme, Migration, Syrian asylum seeker, Cultural adaptation, Bandırma, Acculturation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez, insanlık kadar kadim geçmişe sahip göç olgusunu ele almaktadır. Nisan 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş sonrasında başta Türkiye olmak üzere dünyanın sorunu haline Suriyeli göçmenler giderek artan oranda sosyolojik çalışmalara konu edinmiştir. Bu çalışmada, Balıkesir ili Bandırma ilçesinde yaşayan Suriyeli göçmenlerin sosyo – kültürel adaptasyon sürecini anlamaya yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Çalışma dahilinde yaklaşık 200 Suriyeli sığınmacı ile görüşülmüş ve Suriyeli sığınmacıların kültürel adaptasyonlarını anlamaya yönelik kategorik sorularla çeşitlendirilen anket çalışması yapılmıştır. Göç teorileri dahilinde ve saha çalışması süresince elde edilen veriler ve gözlemler göstermektedir ki Bandırma ilçesinde yaşayan Suriyeli sığınmacılar yerel halk ile uyum içerisinde yaşadıklarını düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the phenomenon of migration, which has a history as old as humanity. After the civil war that started in Syria in April 2011, Syrian immigrants, which have become the problem of the world, especially in Turkey, have increasingly been the subject of sociological studies. In this study, a survey was conducted to understand the socio-cultural adaptation process of Syrian immigrants living in Bandırma, Balıkesir. Within the scope of the study, approximately 200 Syrian asylum seeker were interviewed and a survey study, which was diversified with categorical questions to understand the cultural adaptations of Syrian asylum seeker, was conducted. The data and observations obtained within the migration theories and during the fieldwork show that the Syrian asylum seeker living in Bandırma think that they live in harmony with the local people.