Elektronik ticaretin gelişmesinin çalışma hayatı ve istihdam üzerindeki etkileri
Effects of the development of electronic commerce on working life and employment
  1. Tez No: 767383
  2. Yazar: SEVİNÇ FULDEN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT GÜLDİKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Çalışma Hayatı, İstihdam, Esneklik, Neoliberal Politikalar, Electronic Commerce, Work Life, Employment, Flexibility, Neoliberal Policies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
İletişim teknolojilerinin hızlı gelişmeler kaydetmesiyle; elektronik ticaret uygulamaları, çalışma hayatı ve istihdam üzerinde yapısal ve köklü değişimleri de beraberinde getirmiştir. Teknolojik gelişmelerle birlikte ticari faaliyetler sınır ötesi coğrafyalara ulaşmış, ticaret anlayışı devrim niteliğinde bir dönüşüme uğramıştır. Bireysel ve uluslararası olarak yürütülen elektronik ticaret faaliyetleri nedeniyle, çalışma hayatında; üretim alanında istihdam edilen mavi yakalı çalışanlara göre, teknolojik bilgi ve beceri düzeyi daha yüksek olan beyaz yakalı çalışanların istihdam edilmeleri büyük önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı; elektronik ticaretin yaygınlaşmasına zemin hazırlayan gerekçelerle birlikte, elektronik ticaretin çalışma hayatı ve istihdam üzerindeki etkilerine açıklık getirmektir. Çalışma hayatına elektronik ticaretin dahil edilmesiyle; iş amacıyla kullanılan ofisler yerini uzaktan çalışmaya, süreli çalışma saatleri yerini esnek çalışma saatlerine bırakmış, ücretlerin ve fonksiyonelliğin esnekliği ön plana çıkarılmıştır. Dolayısıyla bu çalışmada; çalışma hayatının alışılagelmiş kalıplarından çıkılarak, teknolojik gelişmeler aracılığıyla kazandığı yeni boyutlara açıklama getirilmiş, konu sosyolojik açıdan da desteklenmiştir. Çalışmada literatür taraması yönteminden faydalanılmış, yeni çalışma hayatında mevcut iş gücünün karşılaştığı zorluklar, çalışma hayatına dahil edilen yeni teknolojik unsurlar, çalışanlardan kazanmaları beklenen yeni nitelikler ve ön plana çıkan yeni meslek türlerine yer verilmiştir. Sonuç olarak elektronik ticaretin çalışma hayatına önemli ölçüde dahil edilmesiyle birlikte; geleneksel iş gücü sınıfı beklenen vasıfları edinmediği taktirde işsizlikle karşı karşıya kalmaya başlamış, yeni çalışma hayatına niteliksel açıdan hızlı adapte olmayı başaranlar ise bu geçiş döneminden avantajlı çıkmışlardır.
Özet (Çeviri)
With the rapid development of communication technologies, electronic commerce applications have brought along structural and radical changes in working life and employment. With the technological developments, commercial activities have reached cross-border geographies, and the understanding of trade has undergone a revolutionary transformation. Due to the electronic commerce activities carried out individually and internationally, it has gained great importance to employ white-collar employees who have higher technological knowledge and skills compared to blue-collar employees employed in the field of production. This study was carried out in order to clarify the effects on working life and employment, along with the reasons that paved the way for the spread of electronic commerce. With the inclusion of electronic commerce in working life, offices used for business purposes have been replaced by remote working, fixed working hours have been replaced by flexible working hours, and the flexibility of wages and functionality has been brought to the fore. Therefore, in this study, the new dimensions of working life that it has gained through technological developments by leaving the usual patterns are explained, and the subject is also supported from a sociological point of view. In the study, the literature review method was used and the difficulties faced by the existing workforce in the new working life, new technological elements included in the working life, new qualifications expected from the employees and new types of occupations that came to the fore were included. As a result, with the inclusion of electronic commerce in the working life to a large extent, if the traditional labor force does not acquire the expected qualifications, it has begun to face unemployment, and those who have managed to adapt quickly to the new working life have come out of this transition period advantageous.