Türkçenin ikinci/yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan ileri düzey ders kitaplarındaki okuma etkinliklerinin incelenmesi
Analysis of reading activities in advanced coursebooks used in teaching Turkish as a second/ foreign language
  1. Tez No: 767447
  2. Yazar: MUHAMMETALİ AKYASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN MORALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ders kitabı, etkinlik, ileri düzey, okuma becerisi, Türkçenin ikinci/yabancı dil olarak öğretimi, activity, advanced, coursebook, reading skill, teaching Turkish as a second/foreign language
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Türkçenin ikinci/yabancı dil olarak öğretimi amacıyla hazırlanmış ileri düzey ders kitaplarında yer alan okuma etkinliklerini; sayı, tür ve uygulama süreci bakımından incelemek amacıyla ortaya konan bu araştırmada nitel araştırmalarda sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biri olan doküman incelemesi kullanılmıştır. Çalışmanın dokümanları altı farklı ders kitabından oluşmuştur. Dokümanlardan elde edilen veriler hem betimsel hem de içerik analizi yoluyla incelenmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda tüm ders kitaplarında toplam 501 okuma etkinliği tespit edilmiştir. Okuma etkinlikleri iki ders kitabında ünitelere dengeli dağılım gösterirken diğer dört ders kitabında ise ünitelere dengeli bir dağılım göstermemektedir. Uygulama süreci bakımından bu etkinliklerin 59'unun okuma öncesi, 13'ünün okuma sırası ve geriye kalan 429'unun ise okuma sonrası süreçte gerçekleştirilmeye uygun etkinlikler olduğu belirlenmiştir. Altı ders kitabında toplam 37 farklı türde okuma etkinliğine yer verildiği görülürken en fazla etkinlik türünün açık uçlu soru, eşleştirme, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli soru türlerinde olduğu görülmüştür. Tüm ders kitapları için hem etkinlik türü hem de uygulama süreci bakımından etkinliklerin dengeli bir dağılım göstermediği görülmüştür. Dolayısıyla ders kitaplarının etkinlik türü ve etkinliklerin uygulama süreci bakımından yeniden gözden geçirilerek yapılandırılmalarına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aimed to examine the reading activities included in advanced coursebooks prepared for the purpose of teaching Turkish as a second/foreign language in terms of number, type and application process. In this study, document analysis as one of the most preferred methods in qualitative research was used. The documents of the study consisted of six different coursebooks. The data obtained from the documents were examined through both descriptive and content analysis. As a result of the findings, a total of 501 reading activities were determined in all coursebooks. While the reading activities show a balanced distribution in the units in the two coursebooks, they do not show a balanced distribution in the units in the other four coursebooks. In terms of the application process, it was determined that 59 of these activities were suitable for pre-reading, 13 were while reading, and the remaining 429 were activities suitable for post-reading. While it was seen that a total of 37 different types of reading activities were included in the six coursebooks, it was observed that the most common types of activities are open-ended questions, matching, true-false and multiple-choice questions. For all coursebooks, it was observed that the activities did not have a balanced distribution in terms of both the type of activity and the application process. Therefore, suggestions have been made for the restructuring of the coursebooks in terms of the type of activity and the implementation process of the activities.