Göstergelerle film okumak: 'Beni Çok Sev' film örneği
Reading movies with signs: 'Beni Çok Sev' movie example
  1. Tez No: 768654
  2. Yazar: SEBAHAT ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FÜSÜN DENİZ ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Sinema Göstergebilimi, Roland Barthes, Carl Gustav Jung, Christian Metz, Yolculuk, Gölge, Persona, Semiotics, Film Semiotics, Roland Barthes, Christian Metz, Carl Gustav Jung, Journey, Shade, Persona Date: 27.06.2022
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Göstergebilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Göstergebilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Yaşam boyunca hayatımızın içinde yer alan göstergeler, kültüre dayalı iletişimi kolaylaştıran faktörlerdir. Bu faktörleri anlamlandırma çalışmaları ile göstergebilimsel çözümleme ortaya çıkmıştır. Göstergebilimsel çözümlemeler, kaynağı tarafından iletilmek istenen mesajları görsel, işitsel göstergelere yüklenen düz ve yan anlamlarla karşı tarafa iletirler. Resimden heykele, müzikten edebiyata hemen hemen her alanda uygulaması yapılan göstergebilimsel çözümlemeler, gelişen teknoloji ile beraber 60' lı yıllar itibarı ile sinemada da kendine yer bulmuştur. Sinemada göstergebilimin kullanılmasının, olay örgüsünün nasıl kurulduğunu ve izleyiciye nasıl aktarıldığını anlamada önemi yadsınamaz. Sinema bu uygulama alanlarının en yenisi olmakla beraber kurgu mantığı, kamera çekimleri, zaman ve mekân kullanımı, rol ve kıyafet seçimleri sinemanın göstergebilimsel alanda anlatımını güçlendirmiştir. Sinemada açık ve örtük anlamların yönetmenin kullandığı göstergeler aracılığı ile izleyiciye aktarılması göstergebilimin işlevini göstermektedir. İzleyicinin anladığı düz anlamlar dışında görüntüler ve sesler aracılığı ile oluşturulan yan anlamlar sayesine sinema sanatına derinlik kazandırılmaktadır. Bu araştırmada; kurmaca bir filmde görsel ve işitsel göstergelerin öyküye ve izleyicinin öyküyü anlamlandırmasına olan katkısını irdelemek amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında olay örgüsünde açık veya örtük bir biçimde kullanılan göstergelerin ve izleyiciye aktarılmak istenen mesajın önemi vurgulanmak istenmiştir. Sinemada dekor, zaman ve mekan kullanımı, kostüm, saç ve makyaj tasarımları, renkler, diyalog ve müziğin sinemanın gücüne yaptığı katkıyı ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Bu bağlamda Mehmet Ada Öztekin' in Beni Çok Sev adlı filminin göstergeleri araştırılarak; filmde iletilmek istenen mesajlar, yan anlamlar da göz önünde bulundurularak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The visual indicators throughout life are the factors that make culture-based communication easier. Semiotics is the study of understanding these factors and analysis. Semiotics communicate the messages requested by the source to the other side with straight and side meanings by visual and auditory indicators. From painting to sculpture, from music to literature in almost every field, Semiotics has found its place in cinema with the advancing technology since 1960s. The use of semiotic analyses in cinema, indicates the importance of understanding how the event pattern is set up and how it is transmitted to the audience. Cinema is the latest field in these analyses; editing fiction, camera shots, time and space usage, role and dress choices have strengthened cinema presentation in the field of semiotics. The fact that the direct and indirect messages in cinema are transmitted to the audience through the indicators used by the director demonstrates the function of semiotics. Apart from the direct meanings that the audience sees and understands, the side meanings created by images and sounds add depth to the art of cinema. In this study, the aim of the visual and auditory indicators in a fictional film is to examine the contribution of the narrative and the audience reaction to the narrative. The purpose was to highlight the importance of the message intended to be transmitted to the audience by the indicators, used directly or indirectly. The aim of this study is to highlight decor, time, space, costume, hair, makeup designs, colors, dialog and music that contribute to the power of cinema. In this context, the indicators of Mehmet Ada Öztekin's film“Beni Çok Sev”; are examined and explained with the direct and the indirect messages that are intended to be revealed.