Analyse écocritique de l'œuvre de Jean-Pierre Martinez, Après nous le déluge
Jean-Pierre Martinez, Après nous le déluge eserinin ekokritik incelemesi / Ecocritical study of the work of Jean-PierreMartinez Après nous le déluge
- Tez No: 768864
- Danışmanlar: PROF. DR. KUBİLAY AKTULUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ekoleştiri, Ecopoétique, Cli-Fi, Ütopya, Distopya, Çevreci Tiyatro, Après nous le déluge, Ecocriticism, Ecopoetics Cli-Fi, Utopia, Dystopia, Environmental Theater, Après Nous le Déluge. Dans cette étude, notre intention sera de mettre en relief les problèmes environnementaux et l'écologie, qui est un sujet d'actualité
- Yıl: 2022
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, güncel bir konu olan çevre sorunları ve ekolojinin Jean-Pierre Martinez“Apres nous le déluge”isimli eseri üzerinden ekokritik yöntemiyle araştırılması amaçlanmaktadır. Ekokritik, çevreci bir yaklaşım benimserken doğayı çalışmanın merkezine alır. Bu anlamda, bu çalışmada edebiyat ve çevre ilişkisi açıklanması hedeflenirken ekolojik bir traji-komedi olan“Apres nous le déluge”eserinden yararlanılacaktır. Bu eserde yer alan çevre sorunları nasıl bir biçimde ele alındığı ve esere ne tür anlamlar kattığı araştırılırken Claude Lévi- Strauss'ın“Yaban Düşünce”, Friedrich Nietzsche'in“Tragedya'nın doğuşu”ki- taplarında yer alan doğa/kültür dikotomisinden de yararlanılacaktır. Ayrıca Gérard Genette'in metinlerarasılık kavramları ile eserdeki metinlerarası gön- dermelerin nasıl yeni anlamlar kattığını inceleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
In this study, our intention will be to highlight environmental problems and ecol- ogy, which is a topical subject, with the method of ecocriticism and through the work of Jean-Pierre Martinez entitled Apres nous le déluge. Ecocriticism adopts an environmentalist approach and places nature at the center of its work. Thus, in this study we will use the work“Apres nous le déluge”an ecological tragi- comedy from which we will aim to explain the relationship between literature and environment. The nature/culture dichotomy of Claude Lévi-Strauss's Wild Thought and Friedrich Nietzsche's The Birth of Tragedy will also be used to in- vestigate how environmental issues are treated in this work and the meaning that they add to the work. We will also examine with Gérard Genette's concepts of intertextuality, how intertextual references in the work add new meanings.