Salam Qәdirzadә'nin 'Qış Gecәsi' adlı romanı üzerine dil incelemesi (İnceleme-metin-aktarım)
A linguistic study of 'Qış Gecәsi' written by Salam Qәdirzadә (Linguistics analysis-text-translation)
- Tez No: 770335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Türkçesi, Salam Qәdirzadә, Qış Gecәsi, Azerbaycan Latin Alfabesi, Azerbaijan Turkish, Salam Qәdirzadә, Qış Gecәsi, Azerbaijan Latin Alphabet
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 657
Özet
Bu lisansüstü tez çalışmasının konusu, Kuzey Azerbaycan drama yazarı, Salam Qәdirzadә'nin yazmış olduğu Qış Gecәsi adlı romanıdır. Bu roman, Tarçalan Oğlan, Kırmızı Kiremitli Evde, Sevgi ve Gözyaşları gibi alt başlıklardan oluşan küçük hikâyeler şeklinde Tarçalan Oğlan'ın annesini akciğer iltihabından hayatını kaybetmesi sonucu başından geçen olayların anlatıldığı hikâyeler şeklinde alt başlıklardan oluşmaktadır. Eser Dil İncelemesi ve Metin olmak üzere iki başlıkta ele alınmıştır. Dil incelemesi bölümünde biçimbirimlere yer verilmiştir. Metinde geçen yapım ve çekim eklerinin Azerbaycan Türkçesinde nasıl kullanıldığı örneklerle gösterilmiştir. Metin bölümünde asıl metin verilmiştir. Daha sonra Türkiye Türkçesine aktarımı yapılmıştır. Tezin son bölümünde maddeler hâlinde ulaşılan sonuç ve kaynaklara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this postgraduate thesis is the novel Qış Gecәsi, written by the North Azerbaijan drama writer, Salam Qәdirzadә. This novel consists of sub-titles in the form of small stories consisting of sub-titles such as Tarçalan Boy, Red Tile Home, Love and Tears, in the form of stories about the events of Tarçalan Boy's life after he lost his mother from pneumonia. The work has been discussed in two titles as Language Analysis and Text. All morphemes in the morphology of Azerbaijani Turkish were examined in the section of language analysis. How the construction suffixes and inflectional suffixes in the text are used in Azerbaijani Turkish are shown with examples. The main text is given in the text section. Later, it was transferred to Turkey Turkish. In the last part of the thesis, the results and sources are given.