Malatya Erhaç Havalimanı için uçak emisyonlarının belirlenmesi ve çevreye etkileri
Determination of aircraft emissions of Malatya Erhaç Airport and its environmental effects
  1. Tez No: 770336
  2. Yazar: RAMAZAN GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RASİM BEHÇET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Malatya Erhaç Havalimanı, Uçak emisyonları, Uçak tipleri, LTO safhaları, Malatya Erhaç Airport, Aircraft emissions, Aircraft types, LTO phases
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Termodinamik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Havacılık sektörü, son yıllarda diğer ulaşım sektörlerine göre daha fazla tercih edilmektedir. Havacılık sektörüne olan talebin her geçen gün artması sonucu uçaklardan kaynaklı emisyonlarda da artış yaşanmaktadır. Bu çalışmada, Malatya Erhaç havalimanı için 2016-2020 yılları arası hem yıl bazında hem de bu beş yıllık sürede uçaklardan kaynaklanan kirletici gazlar IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) metodolojisi Tier 2 yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Her bir yıl için; aylara göre uçak trafiği ve yolcu sayıları, uçak tiplerine göre LTO (İniş ve Kalkış Sayısı) sayıları, uçak tiplerine göre emisyonlar, uçuş fazlarına göre emisyon değerleri, uçak tiplerine göre Karbondioksit (CO2), Sülfür oksit (SOx), Su buharı (H2O), Hidrokarbon (HC), Karbon monoksit (CO), Azot oksit (NOx) ve Partikül madde (PM) emisyon değerleri ve LTO sayılarına göre yakıt tüketimleri tablo ve grafikler halinde verilmiştir. Uçak motorlarından oluşan bu emisyonların atmosfer üzerinde büyük etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle emisyonların çeşitleri yanında miktarlarının bilinmesi de büyük önem arz etmektedir. Beş yıllık sürede çevre havaya salınan toplam HC miktarı 21,73 ton, CO miktarı 183,70 ton ve NOx miktarı 288,99 ton, CO2 miktarı 66.331,05 ton, SOx miktarı 18,22 ton, H2O miktarı 25.753,05 ton, PM miktarı ise 1,77 ton olarak hesaplanmıştır. Hesaplanan değerler sadece ticari amaçlı yapılan uçuşların LTO süreçlerinde elde edilmiştir. Askeri amaçlı yapılan uçuşlar hesaplamaya dâhil edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aviation sector has been preferred more than other transportation sectors in recent years. As the demand for the aviation sector increases day by day, there is an increase in emissions from aircraft. In this study, pollutant gases originating from airplanes for Malatya Erhaç airport between 2016-2020, both on a yearly basis and in this five-year period, were calculated using the IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) methodology Tier 2 method. For each year; Aircraft traffic and passenger numbers by months, LTO (Landing and Take-off Number) numbers by aircraft types, emissions by aircraft types, emission values according to flight phases, Carbon dioxide (CO2), Sulfur oxide (SOx), Water vapor (H2O) according to aircraft types; Hydrocarbon (HC), Carbon monoxide (CO), Nitrogen oxide (NOx) and Particulate matter (PM) emission values and fuel consumption according to LTO numbers are given in tables and graphics. These emissions from aircraft engines have major effects on the atmosphere. For this reason, it is of great importance to know the amount of emissions as well as their types. It has been calculated as that the total amount of HC released to the environment in a five-year period is 21.73 tons, the amount of CO is 183.70 tons, the amount of NOx is 288.99 tons, the amount of CO2 is 66,331.05 tons, the amount of SOx is 18.22 tons, the amount of H2O is 25.753.05 tons, the amount of PM is 1,77 tons. The calculated values have been obtained only in the LTO processes of commercial flights. Military flights are not included in the calculation.