The moderating effect of leadership between the retention management and employee attitudes
Liderliğin elde tutma yönetimi ile çalışan tutumları arasındaki ılımlı etkisi
  1. Tez No: 771156
  2. Yazar: İBRAHİM MİSSAYKEH
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elde Tutma Yönetimi, Ayrılma Niyeti, Çalışan Memnuniyeti, Retention Management, Intention to Leave, Employee Satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışanların elde tutulması, kurumsal amaç ve hedeflerine ulaşmanın yanı sıra pazarda rekabet avantajı yaratmayı ve sürdürmeyi amaçlayan herhangi bir kuruluş için gerekli bir kriterdir. Bu çalışmanın amacı, Lübnan hizmet sektöründe kariyer fırsatları ve liderlik gibi elde tutma yönetimini etkileyen ana faktörleri tartışmak ve yönetimin bu çalışma alanındaki rolünü göstermektir. Bu çalışma, elde tutma ve işten ayrılma gibi temel kavramların tanımlarının yanı sıra, çalışanların belirli bir kuruluşta ayrılma veya kalma istekliliğini önemli ölçüde etkileyen faktörlerin türlerini ve yönetimin çalışanları elde tutmadaki rolünü nasıl oynayabileceğini içerecektir. Daha önceki araştırmalara dayanarak, araştırmacı bu faktörler ile elde tutma yönetimi arasında bir ilişki olduğu sonucuna varmıştır. Araştırma hedeflerine ulaşmak için araştırmacı, birincil verilerin toplanmasında nicel yaklaşımı kullandı; bu yaklaşım bir anket kullandı. İlk olarak hizmet sektöründe faaliyet gösteren iki firmada 79'u dolduran 107 çalışana anket uygulanmıştır. Ankete verilen cevaplar SPSS 23 sürümü kullanılarak analiz edildi ve toplanan veriler, çalışanlar için en önemli olarak algılanan ana tutma faktörlerini (kariyer fırsatları ve liderlik) gösterdi. Bu faktörler, bu değişkenler arasındaki ilişkiyi göstermek için çapraz tablolama yöntemi kullanılarak analiz edildi. Araştırmacı, toplanan anketlerden alınan cevapların gücünü incelemek için Pearson Korelasyon Katsayısı'nı hesapladı. Tüm değişkenlerin katsayıları orta ila yüksek ilişki gücünü gösterir. Bu çalışmanın sonuçları, çalışanların işten ayrılmaları üzerinde birçok nedenin etkili olduğunu ve yönetimin, işyerini işçiler için daha cazip hale getirecek bazı önlemleri başlatmak için bu faktörleri kontrol etme ve kullanma rolü olduğunu ve bu durumun çalışanların niyetlerini azaltacağını göstermektedir bırakmak.
Özet (Çeviri)
The retention of employees is a necessary criterion for any organization that seeks to achieve its organizational objectives and goals as well as creating and maintaining a competitive advantage in the market. The purpose of this study is to discuss the main factors that affect retention management, such as career opportunities and leadership in the Lebanese service sector and to show the role of the management in this area of study. This study will include definitions of key concepts like retention and turnover, as well as the types of factors that significantly affect the willingness of employees to leave or stay in a given organization, and how management can play its role in retaining employees. Based on previous research, the researcher concluded that a relationship exists between these factors and retention management. To reach the research objectives, the researcher used quantitative approach in collecting primary data; this approach used a questionnaire. First, the questionnaire was given in two companies in the service sector to 107 employees, 79 of which filled it in. The answers to the questionnaire were analyzed using SPSS version 23, and the data collected showed main retention factors perceived as most important for employees (career opportunities, and leadership). These factors were analyzed using the cross-tabulation method to show the relationship between these variables. The researcher calculated the Pearson Correlation Coefficient to examine the strength of answers from the collected questionnaires. All the variables' coefficients indicate moderate to high strength of relation. The results of this study show that many reasons have an influence on employee to leave and that management has a role in controlling and using these factors in order to initiate some measures that will make the workplace more desirable for workers, and this will reduce their intention to quit.