Modifiye Klein-Gordon denklemi ile parçacıkların termodinamik özelliklerinin incelenmesi
Investgation of the thermodynamics properties of particles via modified Klein-Gordon equation
- Tez No: 771158
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM AYDINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Klein-Gordon denklemi, modifiye dispersiyon ili¸skisi, termodinamik özellikler, Klein-Gordon equation, modified disperison relation, thermodynamics properties
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu tez çalı¸smasında kuantum kütleçekim etkilerine temsil eden modifiye dispersiyon ili¸skisi kullanılarak Klein-Gordon denkleminin çözümleri harmonik salıncı potansiyeli için elde edilmi¸stir. Elde edilen modifiye çözümler yardımıyla enerji seviyeleri elde edilmi¸stir. Daha sonra kanonik kümede bölü¸süm fonksiyonu elde edilmi¸stir. Dü¸sük sıcaklık limitinde iç enerji, Helmholtz serbest enerjisi, entropi ve ısı sıgası gibi termodinamik nicelikler modifiye dispersiyon ili¸skisinden gelen katkıyı içerecek ¸sekilde elde edilmi¸stir. Elde edilen termodinamik niceliklerin hem modifiye hem de standart durumlar için kütleye göre grafikleri çizilerek sonuçlar detaylı bir ¸sekilde incelenmi¸stir.
Özet (Çeviri)
In this research, the solutions of the Klein-Gordon equations are obtained for harmonic oscillation by using the modified dispersion that represent the effects of quantum gravity. Then, modified energy levels are obtained with the help of the modified solutions. After that, the partition function in the canonical ensemble is obtained. Thermodynamic quantities such as internal energy, Helmholtz free energy, entropy and heat capacity for low temperature limit are obtained from the modified dispersion relation. The obtained thermodynamic quantities are analyzed in details by plotting the graphs with respect to the mass for both the modified and standard cases.