Tacettin Şimşek'in eserlerinin Türkçe dersi öğretim programı'na uygunluğu ve etkinlik önerileri
The suitability of Tacettin Şimşek's works for the Turkish language curriculum and activity suggestions
- Tez No: 771419
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, Türkçe dersi öğretim programı, çocuk edebiyatı
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmada, Tacettin Şimşek'in eserlerini Türkçe Dersi Öğretim Programı'na uygunluk açısından incelemek ve bu eserler aracılığıyla etkinlik önerileri oluşturmak amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda yazarın 9-12 yaş düzeyine uygun“Yeşil Gözlü Kardan Adam”kitabındaki on (10) hikâyesi ve“İlkyaz Tatili”kitabındaki altmış iki (62) şiiri; kök değer, tema, konu ve içerik özellikleri bakımından doküman incelemesi kullanılarak incelenmiş ve betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. İncelenen eserlerden hareketle yazarın hikâyelerinde dostluk, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, vatanseverlik ve yardımseverlik değerlerini işlediği; şiirlerinde ise en fazla sevgi değerini ele aldığı belirlenmiştir. Şimşek'in hikâyelerinin çoğunlukla Erdemler temasıyla, şiirlerinin ise Çocuk Dünyası temasıyla ilgili olduğu saptanmıştır. Metinlerde işlenen tema ve konuların çocuk okurların ilgi ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte olduğu, içerik özellikleri açısından çocukların seviyesine uygun olduğu, dil becerilerinin gelişimine ve hayal dünyalarının zenginleşmesine katkı sağlayacak nitelikler taşıdığı tespit edilmiştir. Yazarın hikâyelerinden hareketle ilkokul Türkçe derslerinde kullanılabilecek etkinlik önerileri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine Tacettin Şimşek's works in terms of suitability for the Turkish Language Curriculum and to create activity suggestions through these works. For this purpose, the author's ten (10) stories in the book“Yeşil Gözlü Kardan Adam”suitable for the age of 9-12 and sixty-two (62) poems in the book“Ilkyaz Tatili”were examined using document analysis in terms of root value, theme, subject, and content features and analyzed using the descriptive analysis. Based on the analyzed works, it has been determined that the author deals with the values of friendship, self-control, patience, respect, love, patriotism, and benevolence in his stories, while he deals with the value of love the most in his poems. It has also been found that Şimşek's stories are mostly related to the theme of Virtues, and his poems are related to the theme of Children's World. In addition, it has been revealed that the themes and topics covered in the texts can meet the interests and needs of child readers, are suitable for the level of children in terms of content features and have qualities that will contribute to the development of their language skills and enrichment of their imaginations. Based on the author's stories, examples of activities that can be used in primary school Turkish language courses are presented. Key: Turkish language education, Turkish language curriculum, children's literatüre.