Adana-Hatay İl sınırından Yumurtalık'a kadar olan kıuyı şeridi için coğrafi bilgi sistemi ile kıyı yönetim planı oluşturulması
Preparing a coastal management plan with geographical information system from the border of Adana-Hatay provinces to Yumurtalık
  1. Tez No: 77162
  2. Yazar: TUNCAY KULELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN SARIHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi bilgi sistemi, kıyı yönetim planı, Yumurtalı kıyı bölgesi, su ürünleri, Geographical information system, coastal zone management, Yumurtalık coastal area, water products
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ ADANA-HATAY İL SINIRINDAN YUMURTALIK' A KADAR OLAN KIYI ŞERİDİ İÇİN COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ İLE KIYI YÖNETİM PLANI OLUŞTURULMASI TUNCAY KULELİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ercan SARIHAN Yıl: 1998, Sayfa: 145 Jüri : Prof. Dr. Ercan SARIHAN Prof. Dr. Orhan USLU Prof. Dr. Mustafa AKAR Araştırma, 1996-1998 yıllan arasında Adana ili sınırlan içinde yer alan, Adana-Hatay il sınırından, Yumurtalık'a kadar olan kıyı bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma bölgesindeki gelişme eğilimlerinin başta su ürünleri olmak üzere, deniz ortamına etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, araştırma alanı için 1:25.000 ölçekte ekolojik, coğrafik ve sosyo ekonomik verilerden oluşan coğrafi bilgi sistemi ve kıyı yönetim planı geliştirilmiştir. Coğrafi bilgi sistemi aracılığı ile, geçmişe ait verlerin, geliştirilen kıyı yönetim planına göre ilişkilendirilmesi ile, varolan gelişme eğilimlerinin aynı yönde devam etmesi durumunda ve gerekli düzenlemeler yapıldığı zamanki gelişme eğilimine göre iki değişik gelişme eğilimine bağlı olarak ortaya çıkabilecek etkiler belirlenmiştir. Çalışma sonunda, çeşitli kıyı kullanımlarının özellikle deniz ekosistemi üzerinde ortaya çıkarabileceği etkileri belirlemede kullanılacak coğrafi bilgi sistemi ve buna bağlı kıyı yönetim planı ortaya çıkarılmıştır. Varolan koşulların aynı biçimde devam etmesi durumunda, çalışma bölgesininin sanayi ve tarımsal kullanım ağırlıklı bir gelişme eğiliminde olacağı, gerekli düzenlemelerin yapılması durumunda ise su ürünlerinin gelişmesi için koşulların uygun olduğu, özellikle çalışma alanının batı kesiminde bu gelişmenin en uygun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS PREPARING A COASTAL MANAGEMENT PLAN WITH GEOGRAPHICAL INFORMARION SYSTEM FROM THE BORDER OF ADANA-HATAY PROVINCES TO YUMURTALIK TUNCAY KULELİ DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Ercan SARIHAN Year: 1998, Pages: 145 Jury : Prof. Dr. Ercan SARIHAN Prof. Dr. Orhan USLU Prof. Dr. Mustafa AKAR This research was carried out between 1996-1998 in the coastal area from the border of Adana-Hatay provinces to Yumurtalık. The effect of development tendency mainly to water products and sea ecology was observed. Geographical information system and coastal management plan containing ecological, geographical and socioeconomic data in 1:25000 scale was developed. The connection of old data to developed coastal management plan was made and probable effects were determined according to either existing or arranged development trend At the end of study, coastal management plan and geographical information system was created which will be used to establish probable effect of coastal uses on sea ecosystem. The results shows that the ragion will be industrial and agricultural area in the situation of continuity of the present condition and also it was determined that the conditions will be connivent for development of water products especially in the west part of the study area if needed arrangements are made.