Dijital dünyada etkileşim formları ve siber suç mağdurları: Bursa ili örneği
Interaction forms and cyber crime victims in the world: The case of Bursa
- Tez No: 772271
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAL FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Suç, Siber Suç, Mağdur, Rutin Aktiviteler Teorisi, Digitalization, Crime, Cybercrime, Victim, Routine Activities Theory
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Soğuk Savaş döneminde ortaya çıkan internet ile birlikte dünya çapında büyük bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanmaya başlanmıştır. İnternetin keşfinin getirdiği dijitalleşme ile birlikte küreselleşme hız kazanmış ve alışılagelmiş olan kültürel yapıların, rutin aktivitelerin, suç ve benzeri olguların da dijitale dönüşümüne yol açmıştır. Suç olgusunun sanal ortama taşınması, mağdurlarını da beraberinde getirmiştir. Bu araştırmada sanal ortama taşınan ve siber suç olarak tanımlanan suçlardan etkilenen mağdurların ortak yönleri araştırılmıştır. Aynı zamanda mağdurların belirli özelliklerinin mağduriyet yaşamalarında etkili olup olmadıkları da araştırılmıştır. Yapılan araştırmanın teorik zeminini Lawrance Cohen ve Marcus Felson'un üzerine çalışmış oldukları Rutin Aktiviteler Teorisi oluşturmaktadır. Araştırmanın mekansal sınırı olarak Bursa ili belirlenmiştir. Çalışma grubu, siber suç mağduriyeti yaşamış olan 20 kişiden oluşmaktadır. Mağdurların yaşadıkları süreci daha iyi anlayabilmek açısından nitel yöntemin tercih edilmiş olduğu bu araştırmada fenomenolojik yaklaşım esas alınmıştır. Araştırma verileri; ölçüt örnekleme tekniği ile belirlenmiş olan 20 katılımcıya yarı yapılandırılmış mülakat yapılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniği kullanılarak yorumlanmıştır. Bireylerin rutin internet kullanım alışkanlıklarının mağduriyet yaşamalarına sebebiyet vermekte olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the internet that emerged during the Cold War period, a great change and transformation process began to be experienced around the world. With the digitalization brought about by the discovery of the Internet, globalization has accelerated and has led to the transformation of conventional cultural structures, routine activities, crime and similar phenomena into digital. The transfer of the crime phenomenon to the virtual environment has brought its victims with it. In this research, the common aspects of the victims who were transferred to the virtual environment and affected by the crimes defined as cybercrime were investigated. At the same time, it was also investigated whether certain characteristics of the victims were effective in experiencing victimization. The theoretical basis of the research is the Routine Activities Theory, which Lawrence Cohen and Marcus Felson have worked on. Bursa province was determined as the spatial limit of the research. The working group consists of 20 people who have been victims of cybercrime. In this research, in which the qualitative method was preferred in order to better understand the process experienced by the victims, the phenomenological approach was taken as the basis. Research data; It was obtained by conducting semi-structured in-depth interviews with 20 participants who were determined by criterion sampling technique. The data obtained were interpreted using the descriptive analysis technique. It has been concluded that the routine internet usage habits of individuals cause them to experience victimization.