Yeşil sosyal hizmet bağlamında 60 yaş ve üstü bireylerin iklim değişikliği ile ilgili düşüncelerinin değerlendirilmesi: Antalya ili örneği
The evaluation of individuals aged 60 and over with regard to climate change in the context of green social work: Antalya provincial example
  1. Tez No: 773199
  2. Yazar: ZEYNEP AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, Yeşil sosyal hizmet, İklim değişikliği, Küresel ısınma, İklim mültecileri, Social work, Green social work, Climate change, Global warming, Climate refugees
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Çevre Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
İklime dayalı sorunlar, dünya için giderek daha büyük bir tehdit haline gelmektedir. Küresel ısınma, iklim değişikliği, iklim mültecileri iklime dayalı başlıca sorunlar arasındadır. Son yıllarda sosyal hizmetlerin çevresel sorunlara olan ilgisi artmıştır ve yeşil sosyal hizmet kavramı ortaya çıkmıştır. Çalışma kapsamında yeşil sosyal hizmet, iklim değişikliği açısından ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı yeşil sosyal hizmet ve iklim değişikliği arasındaki ilişkiyi olarak belirlenmiştir . Ayrıca 60 yaş üstü bireylerin iklim değişikliği hakkındaki düşüncelerinin ortaya koyulması amaçlanmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yüz yüze görüşme tekniği kullanılmış, Antalya ilinde yaşayan 25 farklı 60 yaş üstü birey ile görüşmeler yapılmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre küresel ısınma ve iklim mültecileri sorunlarının çözümünde yeşil sosyal hizmet yaklaşımına ihtiyaç duyulmaktadır. İklim değişikliğinin çevresel, ekonomik, sosyal bir sorun alanı olduğu çalışmanın sonuçlarından birisidir. Çalışmada ulaşılan sonuçlar, iklim değişikliği ve küresel ısınma ile ilgili önlemlerin yetersiz olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
"Climate-based problems are becoming more and more of a threat to the world. Global warming, climate change, climate refugees are among the main climate-based problems. In recent years, the interest of social services in environmental problems has increased and the concept of green social work has emerged. Within the scope of the study, green social work was discussed in terms of climate change. The aim of this study was determined as the relationship between green social work and climate change. In addition, it is aimed to reveal the thoughts of individuals over the age of 60 about climate change. In the study, face-to-face interview technique, one of the qualitative research methods, was used, and interviews were conducted with 25 different individuals over the age of 60 living in Antalya. According to the results, a green social work approach is needed to solve the problems of global warming and climate refugees. It is one of the results of the study that climate change is an environmental, economic and social problem area. The results obtained in the study show that the measures related to climate change and global warming are insufficient.