Göçmen kaçakçılığı suçu
The offence of migrant smuggling
  1. Tez No: 776572
  2. Yazar: ÜNAL BOZDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLÜM AKINCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen Kaçakçılığı Suçu, Uluslararası Suç, Yabancı, Yasa dışı Göç, Migration, Offence of Migrant Smuggling, International Crimes, Foreigner, Illegal Immigration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
İnsanlık tarihi kadar eski olan göç hareketleri günümüzde de tüm hızıyla devam etmektedir. Sebepleri değişik olmakla birlikte bu göçler bazen bireysel, bazen küçük gruplar halinde bazen ise kitlesel olarak gerçekleşmektedir. Uluslararası sözleşmeler çerçevesinde yapılan yerel mevzuat düzenlemeleri ile bu göç hareketleri sınırlandırılmaya çalışılmıştır. Ancak getirilen sınırlamalara rağmen göçmenler yasa dışı yollarla hedef ülkelere gitmeye devam etmişlerdir. Yasa dışı göçün kaçakçılar vasıtasıyla yapıldığını ve kaçakçıların bu işten önemli oranda maddi menfaat temin ettiğini gören uluslararası toplum yasa dışı göçü önlemek için birtakım cezai tedbiriler almaya başlamıştır. Bu kapsamda, uluslararası toplum göçmen kaçakçılığını ilk defa tanımlayarak suç haline getiren“Sınırı Aşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine Ek, Kara, Deniz ve Hava Yoluyla Göçmen Kaçakçılığına Karşı Protokol”ü kabul etmişlerdir. Bu Protokol'de belirtilen yükümlülükleri yerine getirmek üzere Türkiye ve sözleşmeye taraf diğer devletler yerel mevzuatlarında göçmen kaçakçılığını suç olarak düzenlemişlerdir. Yeni ihdas edilmiş bir suç tipi olması ve halen dünya ve ülkemiz gündeminde güncelliğini koruması nedenleri ile çalışmaya konu edilmiştir . Çalışma konusu dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; göçmen kaçakçılığı suçuna ilişkin temel kavramlar ve tarihsel gelişim, ikinci bölümde; uluslararası hukukta ve bazı ülke hukuklarında göçmen kaçakçılığı suçu, üçüncü bölümde; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda göçmen kaçakçılığı suçu, dördüncü bölümde ise; yaptırım ve muhakeme usulü inceleme konusu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Migration movements, which are as ancient as human history, continue at full speed today. Although the reasons are different, these migrations sometimes occur individually, sometimes in small groups and sometimes in mass. These migration movements were tried to be limited with the national legislative amendments made within the framework of international conventions. However, despite the restrictions imposed, the immigrants continued to go to the target countries illegally. By observing that the illegal immigration is carried out by smugglers and that the smugglers gain significant financial benefits from this activity, the international community has started to take some penal measures to prevent illegal immigration. In this context, the international community adopted the“Protocol against the Smuggling of Migrants by Land, Sea and Air, Supplementing the United Nations Convention Against Transnational Organized Crime”, which defined and criminalized migrant smuggling for the first time. In order to fulfil the obligations, set forth in this Protocol; Turkey and other contracting states criminalized migrant smuggling in their national legislations. As it is a newly created type of crime and it is still up-to-date on the agenda of the world and Turkey, migrant smuggling is mentioned in this study. The subject of the study consists of four parts. In the first part; the basic concepts and historical development regarding the offence of migrant smuggling, in the second part; the offence of migrant smuggling in international law and some country laws, in the third part; the offence of migrant smuggling in the Turkish Penal Code No. 5237, in the fourth part; sanction and criminal procedure was examined.