Review on working women's experience during Covid-19 pandemic
Covid-19 pandemisi döneminde çalışan kadınların deneyimlerine ilişkin inceleme
  1. Tez No: 777295
  2. Yazar: AYCAN ÖZALTUN GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA UMUT BEŞPINAR AKGÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, toplumsal cinsiyet, çalışan kadın, sosyal politika, Türkiye, Covid-19, gender, working women, social policy, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Covid-19 pandemisi, 21. yüzyılın belki de en zorlu deneyimi olarak tarihe kazınmıştır. Toplumlar ve bireyler üzerindeki etkileri daha uzun yıllar araştırılmaya ve tartışılmaya devam edecek gibi görünmektedir. Bu bağlamda bu çalışmanın temel amacı, çalışan kadınların Covid-19 sürecindeki deneyimlerini sunmak, dünyadan farklı iyi uygulama örneklerini sunmak ve bu krizin olumsuz deneyimleriyle başa çıkmak ve benzer bir krizde görülebilecek olumsuz etkileri en aza indirmek için önlemler alınması kapsamında Türkiye'ye yönelik politika önerileri sunmaktır. Kriz öncesi dönemlerde zaten özel ve kamusal alan arasında sıkışıp kalan çalışan kadınların yaşamlarının krizle birlikte daha da kaotik hale geldiğini küresel bağlamda ve Türkiye bağlamında kapsamlı bir arka plan sunarak ve kriz bağlamıyla ilişkilendirerek ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu çalışma, toplumsal cinsiyet perspektifi benimseyerek kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları sorunları ve eşitsizlikleri bütüncül bir yaklaşımla ele almakta ve bu kapsamı küresel düzeyde ortaya koyduktan sonra Türkiye bağlamında irdelemektedir.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic has been engraved in history as perhaps the most challenging experience of the 21st century. It seems that its effects on societies and individuals will continue to be researched and debated for many years. In this context, the main purpose of this study is to present the experiences of working women during the Covid-19 process, to present different examples of good practices from the world and to propose policy recommendations for Turkey within the scope of taking measures to deal with the negative experiences of this crisis and to minimize the negative effects that may be seen in a similar crisis. It is aimed to reveal that the lives of working women, which were already stuck between the private and public spheres in the pre-crisis periods, have become more chaotic with the crisis, by presenting it with a comprehensive background in the global and Turkish context and associating it with the context of the crisis. By obtaining a gender perspective, this study deals with the problems and inequalities faced by women in working life with a holistic approach and examines the Turkish context after presenting this scope from a global level.