Örgütsel özdeşleşme kararsızlığının proaktif iş davranışlarına etkisi: Psikolojik rahatlığın aracı rolü
The effect of ambivalent identification on proactive work behaviors: The mediating role of psychological safety
- Tez No: 777477
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Özdeşleşme Kararsızlığı, Proaktif İş Davranışları, Psikolojik Rahatlık, Ambivalent Identification, Proactive Work Behaviors, Psychological Safety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, Kreiner ve Ashforth (2004)'un“Genişletilmiş Örgütsel Özdeşleşme Modeli”ile birlikte literatüre girmiş olan örgütsel özdeşleşme kararsızlığını incelemekte olup, kararsız özdeşleşmenin proaktif iş davranışlarına olan negatif etkisini ve psikolojik rahatlığın bu ilişkideki aracı rolünü araştırmaktadır. Örgütlerde kararsızlık konusu son yıllarda sıklıkla çalışılmaya başlamış olmakla birlikte, özdeşleşme kararsızlığına ilişkin literatürde halen çok az sayıda çalışmanın yer aldığı görülmektedir. Literatürdeki bu boşluğu doldurmak amacıyla, bu çalışmada özdeşleşme kararsızlığının proaktif iş davranışlarına etkisi ve bu ilişkide psikolojik rahatlığın aracı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma hipotezleri 452 akademisyenden toplanan veri kullanılarak, Hayes Process Makro programı aracılığı ile test edilmiştir. Analiz sonuçları, örgütsel özdeşleşme kararsızlığının proaktif iş davranışlarını ve psikolojik rahatlık algısını azalttığını göstermiştir. Öte yandan, psikolojik rahatlık algısı, proaktif iş davranışlarını pozitif etkilemiştir. Son olarak, örgütsel özdeşleşme kararsızlığının proaktif iş davranışları üzerindeki etkisinde psikolojik rahatlık algısının aracı rolü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research examined the concept of ambivalent identification which has been introduced to the literature with the Expanded Model of Organizational Identification developed by Kreiner and Ashforth (2004). Although the topic of organizational ambivalence has recently attracted considerable interest, there is still limited research focusing on ambivalence in organizational identification. In order to fill this gap in the literature, this study sought to examine the effect of ambivalent identification on proactive work behaviors and the mediating role of psychological safety in this relationship. The study hypotheses were tested using data collected from 452 academicians working in Turkey. The results showed that ambivalent identification had a negative influence on both proactive work behaviors and perceived psychological safety. On the other hand, the perception of psychological safety positively affected proactive work behaviors. Finally, it was found that psychological safety mediated the effect of ambivalent identification on proactive work behaviors.