Eczane envanterinin EDAS yöntemiyle sınıflandırılması
Classification of pharmaceutical inventory by DISCOMS method
  1. Tez No: 778147
  2. Yazar: BÜŞRA GELİÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BAHADIR ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: BWM yöntemi, Eczane envanter sınıflandırma, EDAS yöntemi, Stok yönetimi, BWM method, Pharmacy ınventory classification, EDAS method, Stock management
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Sağlık kurumları içinde hizmet sunan sektörlerden önemli birisi de eczanelerdir. Eczanelerin daha iyi hizmet sunabilmesi için stok kontrolünün doğru ve düzenli yapılması gerekmektedir. Eczane sayılarındaki artış, ilaç çeşitliliği, ilaç fiyatlarındaki değişim gibi nedenler envanter yönetimini zorunlu kılmaktadır. Envanter yönetimi, talep edilen malzemeye doğru miktarda ve zamanda ulaşma sürecidir. Malzemeleri sınıflandırmak bu süreci kolaylaştırabilir. Envanter sınıflandırmada çoğunlukla ABC yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem tek bir kriteri dikkate alırken günümüzde ilaçların sınıflandırmasında çok sayıda faktörün önemi olduğu için çok kriterli karar verme teknikleri envanter sınıflandırma probleminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada eczane envanter sınıflandırma problemi gerçek verilerle ele alınmıştır. Eczane envanterinde yer alan 1139 adet ilaç maliyet, stok ve kar yüzdeleri kriterleri dikkate alınarak EDAS tekniği ile elde edilen ağırlıklar eşit kabul edilerek sınıflandırma yapılmıştır. Sınıflandırma sonucunda A grubunda 114, C grubunda 683 ve B grubunda 342 ilaç yer almıştır. EDAS yöntemiyle elde edilen ağırlık setlerinin doğruluğunu teyit etmek için duyarlılık analizinde sonuçları nasıl etkilediğine bakılmıştır. Analiz sonucunda envanter sınıflandırma problemlerinde istatistik tabanlı ağırlıklandırmalarla sınıflandırma yapılsa da değişiklik olduğu tespit edildiği için uzman görüşü alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pharmacies are one of the most important sectors that provide services within health institutions. In order for pharmacies to provide better service, stock control should be done correctly and regularly. Reasons such as the increase in the number of pharmacies, the variety of drugs, and the change in drug prices necessitate inventory management. Inventory management is the process of reaching the requested material in the right quantity and time. Classifying the materials can facilitate this process. ABC method is mostly used in inventory classification. While this method takes into account a single criterion, multi-criteria decision making techniques are widely used in inventory classification problems, since many factors are important in the classification of drugs today. In this study, the pharmacy inventory classification problem is handled with real data.Considering the criteria of 1139 drugs in the pharmacy inventory, cost, stock and profit percentages, the weights obtained by the EDAS technique were considered equal and the classification was made. As a result of the classification, there were 114 drugs in group A, 683 drugs in group C and 342 drugs in group B. In order to confirm the accuracy of the weight sets obtained by the EDAS method, it was examined how they affect the results in the sensitivity analysis. As a result of the analysis, it was concluded that expert opinion should be sought since it was determined that there was a change in inventory classification problems, even though classification was made with statistical-based weightings.