The impact of organizational innovativeness on competitive strategies: An empirical study on life sciences sector
Örgütsel yeniliçiliğin rekabet stratejileri üzerine etkisi: Yaşam bilimleri sektöründe bir uygulama
  1. Tez No: 778352
  2. Yazar: MERYEM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YOZGAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, Rekabetçilik, Rekabet Stratejileri, Örgütsel Yenilikçilik, Yaşam Bilimleri Endüstrisi, Strategy, Competitiveness, Competitive Strategies, Organizational Innovativeness, Life Sciences Industry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
Günümüz dünya ekonomisi, yenilikçi sürecin kendine özgü olduğu, teknolojik gelişmelerin çok hızla yaşandığı bir süreci tecrübe etmektedir. Bu nedenle sürdürülebilir bir rekabet gücü elde etmek için organizasyonlarda inovatif yaklaşımlar mecburi bir koşul haline gelmiştir. İlgili literatür incelendiğinde, yenilikçilik ve örgütsel yenilikçilik alanındaki çalışmaların birçoğunun firma performansı üzerindeki etkisinin araştırılması üzerine olduğu görülmüştür. Örgütsel yenilikçilik ve rekabet stratejileri ilişkisini araştıran çalışmalar oldukça azdır. Ayrıca her iki ana değişkenin yaşam bilimleri sektöründe uygulamalı çalışmalarına henüz yer verilmemiştir. Bu çalışma, öncelikle literatürde görülen bu boşluğu doldurmak üzere tasarlanmış ve bu araştırmada örgütsel yenilikçilik değişkenine yönelik yeni bir ölçek geliştirilmiştir. Yaşam bilimleri sektörü baz alınarak örgütsel yenilikçiliğin rekabet stratejileri üzerinde bir etkisinin var olup olmadığını ortaya çıkarmak bu çalışmanın temel amacını taşımaktadır. Bu çerçevede, nicel araştırma yaklaşımına bağlı olarak anket ve derinlemesine mülakat teknikleri ile veriler elde edilmiştir. Araştırmanın modeli ile ortaya çıkan hipotezler ve toplanan verilerin analizi için IBM SPSS Statistics-AMOS 23 programından yararlanılmıştır. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, korelasyon analizi, regresyon analizi, bağımsız örneklerde t testi ve tek yönlü varyans analizinden yararlanılmıştır. Yapılan tek yönlü varyans analizi sonucuna göre fark bulunan ifadeler için farklılığın nereden kaynaklandığını bulmak için Post Hoc testi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, örgütsel yenilikçiliğin rekabet stratejileri üzerinde etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today's world economy is experiencing a process where innovative processes and technological developments are experienced very rapidly. For this reason, innovative approaches have become a mandatory condition in organizations in order to achieve a sustainable competitive power. In the relevant literature, most of the studies in the field of innovation and organizational innovation are focused on its effect on firm performance. There are very few studies investigating the relationship between organizational innovation and competitive strategies. In addition, applied studies of both main variables in the life sciences sector have not yet been included. This study was primarily designed to fill this gap seen in the literature, and a new scale for the organizational innovativeness variable was developed in this research. The main purpose of this study is to reveal whether organizational innovativeness has an effect on competitive strategies based on the life sciences sector. In this framework, data were obtained by questionnaire and in-depth interview techniques depending on the quantitative research approach. IBM SPSS Statistics-AMOS 23 program was used for the analysis of the hypotheses that emerged with the research model and the collected data. In the analysis of the data, descriptive statistical methods, correlation analysis, regression analysis, independent samples t test and one-way analysis of variance were used. Post Hoc test was used to find out where the difference originates for the expressions that differ according to the results of the one-way analysis of variance. According to the results of the research, it has been determined that organizational innovativeness has an effect on competitive strategies.