The relationship between employee engagement and job satisfaction: A study on Moroccan companies
İş memnuniyetinin çalışan bağlılığına etkisi: Fas şirketleri üzerinde bir araştırma
  1. Tez No: 779836
  2. Yazar: TAYS ABDERRAHIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECLA ÖYKÜ İYİGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşe angaje olma, iş tatmini, örgüte bağlılık, Korelasyon Analizi, Faslı şirketler, Employee engagement, job satisfaction, organizational commitment, correlation analysis, Moroccan companies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
İnsanlar çoğunlukla işlerinde zaman geçirirler ve motivasyonları, iş başarısında önemli bir bileşen olarak görülür. Geçerli ekonomide, şirket hedeflerine entuziastik olan çalışanlar büyük bir rekabet avantajıdır. Çalışan etkileşimi ve iş doyumu arasındaki ilişki üzerine birçok çalışma yapılmıştır. İşinden memnun olan bir çalışan etkileşimli olmayabilir, ancak organizasyon ilkelerine inanan ve etkileşimli olan bir çalışan muhtemelen işinden memnun olacaktır. Tezin ana konusu, çalışan etkileşimi ve iş doyumu arasındaki bağlantıdır. Bu iki terimin bileşenlerini ve boyutlarını ayrı ayrı belirlemek, aynı zamanda ilişkilerini anlamak ve açıklamak çok önemlidir. Çalışma, Fas'taki çeşitli şirketlerden 235 çalışan üzerinde gerçekleştirildi. İlk verileri toplamak için yapılandırılmış bir anket kullanıldı. Veriler tanımlayıcı istatistiklerle analiz edildi. Çalışan etkileşimi ve iş doyumu arasındaki ilişkiyi belirlemek için bir korelasyon analizi hesaplandı. Sonuçlar, iki değişken (çalışan etkileşimi ve iş doyumu) arasında anlamlı korelasyonlar olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
People spend the majority of their time at work, and their motivation is seen as a significant component in job success. In the current economy, employees that are enthusiastic about their company's objectives are a major competitive advantage. Many studies have been conducted on the relationship between employee engagement and work satisfaction. An employee who is satisfied with their work may not be engaged, while an employee who is engaged and believes in the organization's principles will most likely be satisfied with their work. The main topic of the thesis is the link between employee engagement and job satisfaction. It is essential to determine the components and dimensions of these two terms separately, as well as to understand and clarify their relationship. The study was conducted on 235 employees from various Moroccan companies. A structured questionnaire was used to collect the primary data. Data was analyzed using descriptive statistics. A correlation analysis was computed to determine the association between employee engagement and job satisfaction. The results showed significant correlations between the two variables (employee engagement and job satisfaction).