TRT Türk halk müziği repertuarında yer alan Isparta türkülerinin müziği makam dizileri açısından incelenmesi
An examination of Isparta folk song included in TRT Turkish folk music repertoire in term of Turkish music maqam mode
  1. Tez No: 779949
  2. Yazar: FARUK DEMİRAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CAN PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta Türküleri, Türk Halk Müziği, Makamsal Diziler, Makamsal Analiz, Isparta Folk Songs, Turkish folk music, Maqam Series, Maqam Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Amaç: Bu araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Isparta ili tarihi ve kültürel özelliklerinden, terminolojik açıdan geleneksel Türk müziğinde kullanılan bazı kavramlar ve kullanım şekillerinden bahsedilerek, araştırmanın problem cümlesi tespiti dâhilinde amacı, önemi, kapsadığı alan ve karşılaşılan tanımlar anlatılmıştır. İkinci bölümde; alan yazın taraması yapılarak, yazılı ve kayıtlı Isparta türküleri, çalışma evreni olarak baz alınmıştır. Literatür ve internet taraması yapılarak konu ile ilgili kitap, tez, makale, dergi, bilgi vb. bilimsel çalışmalara ulaşılmış, türkülerde yapılan geleneksel analiz ve konu ile ilgili çalışmaların bulguları betimlenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümse ise; bulgular tespit edilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın son bölümünde ise; elde edilen sonuçlara değinilmiş ve bu sonuçlara göre önerilerde bulunulmuştur. Yöntem: Buradan hareketle, bu araştırma, Türkiye Radyo Televizyonu (TRT) Türk halk müziği repertuvarına kayıtlı bulunan Isparta yöresi türkülerinin makamsal dizilerinin analizi yapılarak, var olan genel sorunu ve kavram problemlerini çözümlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda yöntem bakımından karşılaştırmalı ve ilişkisel tarama modeli, sözlü mülakat ve hem geleneksel hem de bilgisayar destekli eser analizi yöntemleri kullanılmıştır. TRT Türk hak müziği repertuvarına kayıtlı bulunan Isparta yöresi sözlü eserleri, anlamlılık düzeyine göre makamsal analizleri yapılarak kullanılmıştır. Araştırma betimsel araştırmadır. Veriler belgesel tarama tekniği ile toplanmış ve geleneksel Türk makam müziği analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucuna göre, TRT THM repertuvarında kayıtlı bulunan Isparta türkülerinin, GTSM nazariyatında kullanılan makam yapısı ve makamsal dizleri ile ifade etmenin mümkün olabildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research consists of four parts. In the first part; The historical and cultural features of Isparta province, some concepts and usage patterns used in traditional Turkish music in terms of terminology are mentioned, and the purpose, importance, scope, and definitions of the research are explained within the scope of the problem sentence determination. In the second part; By making a literature review, written and recorded Isparta folk songs were taken as the base of the study. By scanning the literature and the internet, books, theses, articles, journals, information, etc. scientific studies have been reached, and the traditional analysis of folk songs and the findings of studies related to the subject have been tried to be described. In the third part; The findings were identified and interpreted. In the last part of the research; The results obtained were mentioned and suggestions were made according to these results. Method: From this point of view, this research aims to analyze the existing general problem and conceptual problems by analyzing the modal scales of the folk songs of the Isparta region registered in the Turkish folk music repertoire of Turkish Radio Television (TRT). For this purpose, comparative and relational scanning models, interviews, and both traditional and computer-aided work analysis methods were used in terms of method. The verbal works of the Isparta region, which are registered in the TRT Turkish right music repertoire, were used by making modal analyzes according to the level of significance. The research is descriptive. The data were collected with the documentary scanning technique and analyzed with the traditional Turkish maqam music analysis method. Result: According to the results of the research, it has been concluded that it is possible to express the Isparta folk songs registered in the TRT THM repertoire with the maqam structure and modal knees used in GTSM theory.