Akdeniz Havzası ve enerji politikaları ekseninde Türkiye ve İtalya ilişkilerinin ekonomi politiği
Economic politics of the relations of Turkey and Italy on the axis of the Mediterranean Basin and energy policies
  1. Tez No: 779972
  2. Yazar: OĞUZHAN CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKE CİVELEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İtalya, Akdeniz, Enerji, İş Birliği, Turkey, Italy, Mediterranean, Energy, Cooperation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Akdeniz Havzası tarih boyunca medeniyetlerin bağlantı alanı olmuş, birbirlerine ulaşmanın, kültürlerini paylaşmanın ve en nihayetinde ticari faaliyetlerini icra etmenin yolu olmuştur. Tarih boyunca taşımanın ve ticaretin merkezi olan Akdeniz, günümüzde de enerji kaynaklarının keşfedilmesiyle coğrafi keşifler sonrası kaybettiği ilgiyi yeniden toplamaya başlamıştır. Enerji'nin teknolojinin gelişmesiyle beraber ön plana çıkan bir refah yakıtı haline gelmesi bu ilginin dünya çapında artmasına sebep olmuştur. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli ekonomik girdisi haline gelen enerji kaynakları, özellikle kaynakları yetersiz ve dışa bağımlı ülkelerde önemli bir dış politika üretim argümanı haline gelmiştir. Bu çalışmada Akdeniz Havzasında, bölgesel olarak önemli bir geçmiş iş birliği hafızası ve kabiliyete sahip olan Türkiye ve İtalya'nın, enerji kaynaklarının bu bölgede oluşturduğu yeni politik ortam ekseninde, kalıcı bir iş birliği fırsatı mı yoksa yeni bir rekabet alanı mı oluşturdukları teorik ve bölgesel deneyimler üzerinden incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, the Mediterranean Basin has been the connection area of civilizations, the way to reach each other, share their cultures and ultimately carry out their commercial activities. The Mediterranean, which has been the center of transportation and trade throughout history, has started to regain the interest it lost after geographical discoveries with the discovery of energy sources. The fact that energy has become a prominent fuel of welfare with the development of technology has led to an increase in this interest worldwide. Energy resources, which have become the most important economic input of developed and developing countries, have become an important foreign policy production argument, especially in countries with insufficient resources and foreign dependency. In this study, it will be examined whether Turkey and Italy, which have regionally important past memories and capabilities in the Mediterranean Basin, create a permanent cooperation opportunity or a new competitive field in the axis of the new political environment created by their energy resources in this region.