Okul müdürlerinin teknolojik liderlik davranışları ile öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between school principals' technological leadership behaviors and teachers' digital literacy levels
  1. Tez No: 780347
  2. Yazar: FARUK YAVUZYİĞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul müdürleri, teknolojik liderlik, dijital okuryazarlık, School principals, technological leadership, digital literacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma, okul müdürlerinin teknolojik liderlik davranışları ile, öğretmenlerin dijital okur yazarlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi öğretmen algılarına dayalı olarak ortaya koymayı amaçlayan betimsel bir çalışmadır. Araştırma tarama modelinde, nicel araştırma yöntemiyle desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Zonguldak ili ve ilçelerindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan 2232 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem alma yoluna gidilerek, 346 öğretmen çalışmaya dahil edilmiştir. Örneklem seçiminde seçkisiz örnekleme yöntemlerinden basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Durnalı (2018) tarafından geliştirilen“Okul Müdürü Teknolojik Liderlik Davranış Ölçeği”ve Ng (2012) tarafından geliştirilen ve Üstündağ, Güneş ve Bahçivan (2017) tarafından Türkçeye uyarlama çalışması yapılan“Dijital okuryazarlık Ölçeği”kullanılmıştır. Her iki ölçek için de izin alınmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin araştırma sorularına göre analiz edilebilmesi için ANOVA, Kruskal Wallis-H testi, Pearson korelasyonu ve basit doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğretmenler, okul müdürlerinin teknolojik liderlik davranışlarını yeterli düzeyde görmektedir. Bu sonuca ilişkin öğretmen algılarının, öğretmenlerin mesleki kıdemi ile görev yaptıkları okul türüne göre anlamlı bir farklılık göstermezken, görev yaptıkları okullardaki görev süreleri bağlamında anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Buna göre görev süresi 1 yıl olan öğretmenler bu düzeyi 2 yıl olanlara oranla daha yüksek algılamaktadır. Araştırmada ayrıca öğretmenlerin kendi dijital okuryazarlık davranışlarını yeterli düzeyde gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada, okul müdürlerinin teknolojik liderlik davranışları ile öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeyleri arasında düşük düzeyde pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak, araştırma bulguları, okul müdürlerinin teknolojik liderlik davranışlarının öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study aiming to reveal the relationship between school principals' technological leadership behaviors and teachers' digital literacy levels based on teacher perceptions. The research was designed in the survey model, with the quantitative research method. The universe of the research consists of 2232 teachers working in secondary education institutions in Zonguldak province and its districts in the 2022-2023 academic year. In the study, 346 teachers were included in the study by sampling. Simple random sampling method, one of the random sampling methods, was used in the selection of the sample. As data collection tools in the research,“School Principal Technological Leadership Behavior Scale”developed by Durnalı (2018) and“Digital Literacy Scale”developed by Ng (2012) and adapted into Turkish by Üstündağ, Güneş and Bahçivan (2017) were used. Permission was obtained for both scales. The data collected within the scope of the research were analyzed with the SPSS package program. In order to analyze the data according to the research questions, ANOVA, Kruskal Wallis-H test, Pearson correlation and simple linear regression analyzes were applied. According to the findings obtained from the research, teachers see the technological leadership behaviors of school principals at a sufficient level. While the perceptions of teachers regarding this result did not show a significant difference according to the professional seniority of the teachers and the type of school they work in, it was observed that they differed significantly in terms of their tenure in the schools where they worked. Accordingly, teachers with a 1-year tenure perceive this level higher than those with a 2-year term. In the study, it was also concluded that the teachers saw their own digital literacy behaviors at a sufficient level. In the study, it was concluded that there is a low-level positive relationship between the technological leadership behaviors of school principals and the digital literacy levels of teachers. Finally, the research findings show that school principals' technological leadership behaviors and teachers' digital literacy levels are statistically significant predictors.